Economia a crescut cu 2,3% în primul trimestru din 2023 comparativ cu același trimestru din 2022, conform datelor semnal publicate marți de Institul Național de Statistică, însă încetinirea bruscă e vizibilă comparând datele din T1 cu cele de la sfârșitul anului trecut.
Comparativ cu T4 din 2022, avansul economiei în T1 a fost de doar 0,1% pe datele ajustate sezonier – potrivit datelor semnal ale INS. În primul timestru din 2022 creșterea PIB fusese de 6,3%, la finalul restricțiilor anti-Covid și goana după consum a populației speriată de începutul inflației.
Deși anunțul INS i-a luat prin surprindere pe analiști prin frânarea bruscă din T1, speranțele privind creșterea de anul acesta există:
Comisia Europeană a anuțat în prognoza de primăvară publicată luni că economia românească „va continua să crească în 2023, deși într-un ritm mai redus față de anul trecut din cauza inflației persistente, a condițiilor vitrege de creditare și a frânării avansului în economiile partenere.” Estimarea Comisiei pentru România este o creștere de 3,2% în 2023 și de 3,5% în 2024. Este, însă, cea mai optimistă dintre prognoze:
Comisia Națională de Prognoză anticipează un avans al economiei de 2,8% pentru întregul an.
În același timp, FMI estimează o creștere economică de 2,4% pentru acest an și de 3,7% pentru 2024.
Banca Mondială anticipa, în raportul din ianuarie, la 2,6% în 2023.
Conform celor mai recente prognoze ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în acest an, după ce prognoza din februarie indica o expansiune de 1,7% în 2023.
Creşterea ar urma să accelereze la 3,5% anul viitor (faţă de un nivel de 3,2% estimat în februarie), se arată în raportul „Regional Economic Prospects”, publicat marţi.
***
Un răspuns
Pas cu pas baieti!
E o eroare de calcul.
Ca sa se umfle Rotativa cu el!
In fapt cand se face rectificarea aceasta minciuna dispare.😯
Iese cu minus!