10 noiembrie, 2024

Echipa de tranziţie a lui Donald Trump s-a distanțat sâmbătă de declarațiile strategului republican Bryan Lanza, în opinia căruia un plan de pace în Ucraina nu va avea ca prioritatea teritoriile pierdute de această țară.

Bryan Lanza, un strateg vechi al Partidului Republican și contractant pentru echipa de campanie a lui Trump, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru BBC, că administraţia Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace”.

El a spus că prioritatea noii administraţii americane în Ucraina va fi obţinerea păcii, şi nu returnarea teritoriilor pierdute, inclusiv Crimeea.


„Iar dacă preşedintele Zelenski vine la masă şi spune, ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea a dispărut”, a spus el. „Şi dacă prioritatea ta este de a recupera Crimeea şi de a avea soldaţi americani care să lupte pentru a recupera Crimeea, atunci eşti pe cont propriu”, a adăugat Lanza, citat de BBC.

Echipa de tranziție a lui Donald Trump spune că Lanza nu a vorbit în numele președintelui ales

Răspunzând la comentariile lui Lanza, un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a negat că Lanza ar fi vorbit în numele lui Trump, scrie Reuters.

Echipa de tranziţie a lui Trump verifică în prezent personalul şi elaborează politicile pe care Trump le-ar putea adopta în timpul celui de-al doilea mandat.

„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie”, a spus purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit.


„Nu lucrează pentru preşedintele Trump şi nu vorbeşte în numele lui”, a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului „într-o zi”, dar nu a explicat cum va face acest lucru.

Zelenski şi Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta după alegerile din SUA, într-o conversaţie la care s-a alăturat şi Elon Musk, miliardarul susţinător al lui Trump, conform unor relatări din mass-media.

Donald Trump nu a exclus posibilitatea ca Ucraina să cedeze teritorii

Trump însuși a refuzat să excludă posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să cedeze teritorii Rusiei și a fost deosebit de vag atunci când a discutat despre conflict, mai scrie Reuters.

Unii aliați importanți au prezentat propuneri de pace care, în practică, ar duce la o dominație rusă pe termen lung asupra zonelor care sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind teritoriu ucrainean.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, după o revoltă care l-a determinat pe președintele ucrainean, favorabil Rusiei, să fugă.

La mai bine de 2 ani și jumătate de la lansarea invaziei sale în forță, Rusia deține puțin sub 20% din teritoriul Ucrainei.

(Citește și: Convorbire telefonică Trump – Zelenski, Elon Musk a intervenit în discuție)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: