Documentele interne ale delegației Emiratelor Arabe Unite participante la COP28, scurse în presă, conțin estimări ale intereselor comerciale referitoare la încheierea unor posibile acorduri cu companiile petroliere naționale din țările cu care se dorește începerea negocierilor, scrie Politico.
Cel mai important summit mondial privind schimbările climatice – COP28 – este astfel implicat într-un scandal în care unele state participante sunt acuzate de ipocrizie, cu doar câteva zile înainte de deschiderea lucrărilor unui summit dedicat înlocuirii comustibililor fosili.
Emiratele Arabe Unite (EAU) plănuiesc să-și folosească poziția de țară gazdă a summitului privind schimbările climatice COP28 al Națiunilor Unite pentru a discuta despre încheierea de noi acorduri pentru livrări de petrol și gaze cu peste o duzină de țări, arată documentele ciatte de Politico.
Notele de discuții pregătite de echipa COP28 a Emiratelor Arabe Unite pentru întâlnirile cu guvernele străine în timpul summitului, care începe joi la Dubai, includ puncte de discuție înaintate de companiile de petrol și energie regenerabilă din Emirate, potrivit documentelor publicate luni de Centrul pentru Raportarea Climei.
Germaniei, de exemplu, trebuie să i se spună că Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) – al cărei CEO, Sultan Ahmed al-Jaber, este și președintele COP28 – „este pregătită să extindă livrările de GNL (gaze naturale lichefiate) către Germania”.
Notele de informare pentru China spun că ADNOC este „dispusă să evalueze în comun oportunitățile internaționale prind livrările de GNL (Mozambic, Canada și Australia).”
De asemenea, ei propun să le spună țărilor cu mari rezerve de petrol, Arabia Saudită și Venezuela, că „nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale fiecărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”.
Documentele includ, de asemenea, estimări ale intereselor comerciale ale ADNOC în țările vizate, precum și o schiță a proiectelor de infrastructură energetică conduse de Masdar, compania de stat de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite.
Legăturile de afaceri ale ADNOC cu China, de exemplu, sunt evaluate la 15 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce cele cu Regatul Unit valorează 4 miliarde de dolari, iar cele cu Țările de Jos, 2 miliarde de dolari.
În fiecare an, țara care găzduiește COP numește un președinte care să conducă dicuțiile între țări. Președintele se întâlnește cu demnitari străini și este de așteptat să „crească determinarea acestora de a aborda schimbările climatice la nivel internațional”, potrivit ONU.
Emiratele Arabe Unite, care dețin unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, au fost criticate pentru desemnarea ca președinte al COP, a lui Al-Jaber în ciuda funcției sale de conducător al puternicei companii naționale de petrol. Al-Jaber este, de asemenea, președintele consiliului de administrație al companiei naționale de energie regenerabilă.
Într-o declarație pentru BBC, echipa COP a Emiratelor Arabe Unite a declarat că al-Jaber s-a „concentrat în mod singular pe afacerile COP și pe furnizarea de rezultate climatice ambițioase și transformatoare la COP28”.
***