vineri

19 aprilie, 2024

3 iunie, 2014

Romtelecom şi Cosmote ar putea amâna din cauza impozitului pe stâlp o parte din investiţiile de 170 milioane de euro programate pentru anul acesta, a declarat luni directorul general al celor doi operatori telecom, Nikolai Beckers.

„România are nevoie de investiţii în infrastructură, iar taxele adiţionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive. În cazul Romtelecom şi Cosmote România, cea mai mare parte a investiţiilor planificate pentru acest an, care totalizează 170 de milioane de euro, sunt direcţionate către tehnologia 3G şi 4G, pentru segmentul de comunicaţii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicaţii fixe. Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiţi să amânăm parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructură”, a declarat pentru MEDIAFAX Nikolai Beckers.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plată fiind programată pentru 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.


„În opinia noastră, aceasta ar trebui să se calculeze la valoarea contabilă netă a construcţiei, nu la cea nominală brută. Decizia pentru această taxă a fost luată fără nicio consultare prealabilă a mediului de afaceri; apare un nou semn de întrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din România. De când proiectul a devenit public, am transmis punctul nostru de vedere, precum şi propuneri pentru o implementare clară şi facilă”, a spus directorul general Beckers.

El a adăugat că impactul acestui impozit ar trebui să fie unul rezonabil asupra jucătorilor din industrie, să nu blocheze investiţiile în extinderea infrastructurii de comunicaţii şi să poată fi aplicat uşor.

Taxa pe stâlp dublează povara fiscală a operatorilor telecom

„Piaţa telecom din România se confruntă deja cu mari provocări în identificarea de resurse pentru finanţarea investiţiilor în reţelele fixe şi mobile de generaţie următoare. Actuala modalitate de calcul duce la taxarea excesivă în domeniul telecom şi la un impact discriminatoriu la nivelul grupului nostru. Pentru o industrie ca a noastră, în care infrastructura este un element cheie, această taxă poate dubla sau chiar tripla povara fiscală. Spre exemplu, pentru Romtelecom, valoarea anuală a taxei pe infrastructură este dublă faţă de impozitul pe profit plătit de către companie pentru 2013″, a afirmat reprezentantul operatorilor.

În acest context, spune şeful Romtelecom şi Cosmote, taxa ar trebui abolită pentru sectorul telecomunicaţiilor cât mai repede posibil.


Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat prin taxe şi impozite, un exemplu fiind licitaţia pentru spectrul 4G, în urma căreia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenţă.

„Mai mult, actuala formă a legii este discriminatorie faţă de Romtelecom. Astfel, peste 40% din impactul total în industrie va fi suportat de către noi, datorită moştenirii privind infrastructura de cupru şi reţea”, a mai spus reprezentantul operatorilor, citat de MEDIAFAX.

Nikolai Beckers a adăugat că, pentru o creştere economică, este crucial ca România să atragă investiţii, iar aceasta se poate întâmpla doar dacă statul creează mediul propice în acest sens.

Impozitul pe construcţii speciale va fi modificat

cerere similară au făcut și producătorii de energie, care au explicat că impozitul pe construcţii speciale va duce la falimentul mai multor companii din domeniu.

Ministrul Finanţelor a anunţat săptămâna trecută că reglementarea privind taxa pe construcţii speciale, numită “taxa pe stâlp”, va fi modificată: “Am discutat despre impactul taxei pe stâlp la Nuclearelectrica şi vom vedea cum vom modifica legea”, a declarat ministrul Ioana Petrescu.

“Vom analiza cu mare atenţie ceea ce ni s-a transmis din partea mediului de afaceri şi vom face primii paşi care sa aducă modificări acestei taxe.

Dragoş Andrei, consilier al premierului declara şi el, în urmă cu o săptămână, că se discută o corectare a taxei şi oferea ca exemplu tot cazul Nuclearelectrica: “Dacă se aplică această taxă reactoarelor de la Cernavodă, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problemă pentru că nu s-au luat în calcul toate aceste aspecte”, spunea consilierul, cu câteva zile înainte de a se plăti prima tranţă din acest impozit.

Nuclearelectrica estima că va plăti anul acesta un impozit pe construcţii speciale în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei (în jur de 22 milioane de euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: