marți

16 aprilie, 2024

22 octombrie, 2018

Comisia Europeană va prezenta în raportul MCV (ce va fi publicat pe 13 noiembrie) o analiză detaliată privind modificarea legislației din domeniul justiției. Analiza va ține cont și de cele două avize ale Comisiei de la Veneția expirmate pe modificările aduse legilor Justiției și celor două coduri penale.

Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare.


După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări>”, a precizta luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Comisia de la Veneţia a adoptat vineri două opinii. În cea referitoare la modificările aduse Codului Penal și Codului de procedură penală, organismul recomandă rediscutarea tuturor amendamentelor.

În raportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului”.

Avizul dat de Comisia de la Veneția referitor la modificările aduse Codului Penal și Codului de procedură penală enumeră o serie de articole modificate sau complet noi pe care organismul european le consideră periculoase pentru întregul sistem judiciar.


Experții CV atrag atenția că ele vor afecta profund nu doar combaterea corupției, ci întregul proces de înfăptuire a justiției, având impact mare și asupra investigării și pedepsirii faptelor cu violență și a infracțiunilor de criminalitate organizată.

De aceea solicită Comisia reevaluarea tuturor amendamentelor și studierea lor ca un întreg, mai ales că apar și numeroase contradicții între diferite prevederi.

Toate articolele enumerate de experții Comisiei de la Veneția au fost dur criticate de magistrații români și au fost prezentate cu tot cu consecințele lor în analize ale DNA sau Parchetului General.

Au fost însă ignorate de Comisia parlamentară specială, condusă de Florin Iordache.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: