17 septembrie, 2016

concurs-director-titularizare-scoli-educatieDupă opt ani de la ultima competiție (2008), Ministerul Educației a decis să organizeze concurs pentru toate posturile de directori și directori adjuncți de grădinițe, școli și licee. În total, este vorba despre 6.500 de posturi de directori și 2.500 de posturi de directori adjuncți. Mandatul celor care vor câștiga concursul este de patru ani.

Decizia a stârnit deja reacții dure din partea principalelor formațiuni politice, ținând cont că școlile au fost folosite ca agenți electorali de către toate guvernele.

La capitolul ”tălpi” puse deciziei guvernamentale s-a remarcat senatorul Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei de învățământ, comisie de la care a plecat un raport care blochează concursurile dorite de Ministerul Educației, neasumat însă de secretarul comisiei, care afirmă că semnătura din document nu-i aparține.

Sistemul funcționează acum pe principiul ”detașării în interesul învățământului”


Din 2008, niciun astfel de post nu s-a mai ocupat prin concurs, ci prin așa numitele „detașări în interesul învățământului”, care aduceau adesea la conducerea școlilor lideri sau soții ale liderilor organizațiile locale ale partidelor aflate la guvernare.

Numirile se făceau de către inspectoratele județene, pe o procedură ce era un simplu formalism, nu o evaluare a obiectivă a unor proiecte de management.

Acest prim concurs după opt ani este una dintre cele mai importante măsuri luate de actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru, care spunea într-un interviu că acest Cabinet, de tehnocrați, nu are timpul suficient pentru  reformă, dar trebuie să curețe pe cât posibil sistemul.

După 10 ani de intruziune politică în şcoală credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar.


În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu.

Vom trimite observatori care să se asigure  de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri”, spune Mircea Dumitru, pe 1 septembrie, când a anunțat noutățile anului școlar 2016 – 2017.

Cum încearcă PSD să blocheze concursul

Imediat după anunțarea concursului, Mircea Dumitru a fost atacat virulent de lideri ai PSD, care acuză că acest concurs ar urmări aducerea pe posturi a unor simpatizanți liberali.

Pretextul acestor atacuri ar fi faptul că un concurs organizat în timpul școlii, și nu în vacanță, ar bulversa activitatea unităților școlare.

În opinia lui Liviu Dragnea, presedintele PSD, organizarea concursurilor pentru directori de școli este “o actiune stabilitã de guvern la presiunea PNL”.

„Vor sã punã directori de licee si scoli apropiati sau membri din PNL-PDL. Nu existã niciun argument sã faci acest lucru în octombrie. Aceastã actiune puteau sã o facã în vacantã. Nu bulversezi acum la început de an scolar. Nu au niciun fel de argumente. Este o actiune brutalã. Nu îsi avea rostul înainte de alegeri”, a declarat președintele PSD.

De asemenea, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a acuzat Guvernul că ”îşi depăşeşte mandatul” aprobat de Parlament.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a găsit însă soluția pentru a bloca concursul – Comisia de Învăţământ a Senatului, pe care o conduce, a introdus o modificare pe Legea Educaţiei prin care concursurile ar putea fi amânate până în vara anului viitor.

Intervenția pe lege este minoră, dar impune amânarea concursului pe o perioadă suficientă pentru ca noua majoritate ce va rezulta în urma alegerilor din iarnă să elaboreze o nouă metodologie a competiției:

„Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar”, prevede aliniatul propus de Comisia condusă de Ecaterina Andronescu.

PSD și-a asigurat și susținerea unora dintre sindicatele din domeniu și după discuțiile purtate la Senat, Comisia Ecaterinei Andronescu și aceste organizații au cerut amânarea concursului.

Problema este că secretarul comisiei afirmă că semnătura de pe document nu îi aparține.

Noutățile care deranjează

Noua metodologie a fost adoptată prin Ordin de ministru și conține mai multe prevederi care nemulțumesc pe cei care se opun unei competiții transparente și obiective:

  • Directorul și directorul adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național
  • Informațiile false cuprinse în curriculum vitae, falsul în declarații, falsul în înscrisuri oficiale și sub semnătură privată, nerespectarea condițiilor de înscriere la concurs sau cele referitoare la autenticitatea documentelor din dosarul de înscriere la concurs atrag eliminarea din concurs sau pierderea funcției (dacă respectivul candidat a fost ales)
  • Dosarele de înscriere la concurs ale candidaților, borderourile de notare ale membrilor comisiei de concurs, grilele de evaluare a curriculumurilor vitae, ofertele manageriale/proiectele planurilor de dezvoltare instituțională propuse de candidați, lucrările scrise ale candidaților și DVD-urile cu înregistrările audio-video ale probelor de concurs se arhivează și se păstrează timp de 4 ani
  • La toate etapele concursului participă, cu statut de observator, câte un reprezentant al organizațiilor sindicale afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, care au membri în unitatea de învățământ pentru care se organizează concursul
  • Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice desemnează delegați, în fiecare județ și în municipiul București, pentru monitorizarea organizării și desfășurării probelor de concurs

Calendarul concursului

  • 13 septembrie – 2 octombrie, depunerea dosarelor pe platforma informatică dedicată
  • Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie
  • Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie
  • Depunearea contestaţiilor: 21-23 noiembrie
  • Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale (24 noiembrie – 9 decembrie 2016)
  • Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister (16 decembrie  2016).

Condițiile pentru înscrierea la concurs

  • au absolvit cu diplomă de licență/absolvire studii universitare, respectiv, în cazul concursului de ocupare a funcției de director în grădinițe sau de director adjunct din unități de învățământ, studii universitare pedagogice/de institutori ori au absolvit cu diplomă de licență/absolvire studii universitare;
  • fac parte din Corpul național de experți în management educaţional;
  • sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au cel puțin gradul didactic II sau titlul științific de doctor în domeniul în care își desfășoară activitatea;
  • dovedesc calități profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine”, primite în ultimii 4 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, indiferent de perioada în care și-au desfășurat activitatea;
  • nu au fost sancționaţi disciplinar în ultimii 4 ani școlari anteriori anului desfășurării concursului, lucrați efectiv la catedră, în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, indiferent de perioada în care și-au desfășurat activitatea;
  • nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;
  • sunt apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției;
  • nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

Procedura

Concursul are două componente: una naţională şi una locală

Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 50%.

Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, candidaţii vor susţine alte două probe:

  • analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV)
  • un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidația ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarați „admiși” candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puțin 105 puncte.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

7 răspunsuri

  1. Nu intelegeti. Sunteti din afara sistemului. Personal, nu am nici cea mai mica simpatie pentru doamna Andronescu, pana acum nu am fost niciodata de acord cu ce a facut dansa. Dar acum are dreptate, numai cine e in sistem intelege. Nu se poate da concurs in timpul anului scolar, tot sistemul ar fi bulversat. Directorii nu ar avea timp sa se pregateasca, la inceputul anului scolar sunt cele mai multe probleme. Elevii si-ar schimba profesorii in timpului anului scolar, mai ales cei din anii terminali.
    Si pana la urma, tot cei care au sprijin politic ar castiga, contrar intentiei originale.

    1. Plutesti domnule „profesor”.Toate concucursurile in invatamant-am participat la doua- s-au organizat in timpul anului scolar, primavara sau toamna.

  2. Dacă tot faci un concurs după 8 ani de delegare a funcției de director, cel puțin fă-l ca lumea!Ce e cu graba asta de a-l face într-o lună de zile? Nu se putea organiza în vacanță? Putea fi anunțat la sfârșitul anului școlar 2015-2016, era o vacanță la mijloc și se rezolvau problemele pe îndelete.Directorii în funcție vor lăsa pe planul doi problemele școlii, dacă nu cumva le vor abandona de tot și se vor ocupa să adune hârtii pentru dosar și altele,și altele…Și încadrarea cu personal didactic se va da peste cap în mijlocul anului școlar… Halal viziune despre prioritațile învățământului… Nu ne temem de examene. Am dat toată viața, dar nu așa. Ideea de a da concurs pentru 4 ani este bună, dar nu acum!Ca la noi!

  3. @Georgia Landur

    E prea acuma, e prea in timpul anului – exact frazele PSD-ului !
    Da’cand vi se maresc salariile in timpul anului , domnilor „profesori”, atunci e oportun?

  4. Cum adica nu se pot pregati in timpul ramas? Adica ei nu sunt pregatiti deja pentru a ocupa aceste posturi? Copiii nostri sunt pe mana unor nepregatiti? Examenul nu cuprinde chestiuni ce ar trebui cunoscute in orice moment de catre directorii scolilor? Cine e nepregatit, ar putea parasi in avans postul, din bun simt.

  5. La Scoala Grozavesti, comuna Corbii Mari,judetul Dambovita,este directoare o doamna profesoara care a refuzat sa elibereze adeverintale necesare contracandidatului.Initial i-a cerut acestuia dovezi ca a fost membru in CA desi dovezile erau in scoala,in registrul de procese verbale.A intarit refuzul printr-o adresa scrisa .Contracandidatul a informat,in termen util,I.S.J.D-ta dar nu s-a intamplat nimic deosebil.Consideram aceasta practica un FURT GROSOLAN in urma caruia doamna directoare trebuia sa fie eliminata din concurs.Acest lucru trebuia sa fie prevazut in procedurile emise de catre minister.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

7 răspunsuri

  1. Nu intelegeti. Sunteti din afara sistemului. Personal, nu am nici cea mai mica simpatie pentru doamna Andronescu, pana acum nu am fost niciodata de acord cu ce a facut dansa. Dar acum are dreptate, numai cine e in sistem intelege. Nu se poate da concurs in timpul anului scolar, tot sistemul ar fi bulversat. Directorii nu ar avea timp sa se pregateasca, la inceputul anului scolar sunt cele mai multe probleme. Elevii si-ar schimba profesorii in timpului anului scolar, mai ales cei din anii terminali.
    Si pana la urma, tot cei care au sprijin politic ar castiga, contrar intentiei originale.

    1. Plutesti domnule „profesor”.Toate concucursurile in invatamant-am participat la doua- s-au organizat in timpul anului scolar, primavara sau toamna.

  2. Dacă tot faci un concurs după 8 ani de delegare a funcției de director, cel puțin fă-l ca lumea!Ce e cu graba asta de a-l face într-o lună de zile? Nu se putea organiza în vacanță? Putea fi anunțat la sfârșitul anului școlar 2015-2016, era o vacanță la mijloc și se rezolvau problemele pe îndelete.Directorii în funcție vor lăsa pe planul doi problemele școlii, dacă nu cumva le vor abandona de tot și se vor ocupa să adune hârtii pentru dosar și altele,și altele…Și încadrarea cu personal didactic se va da peste cap în mijlocul anului școlar… Halal viziune despre prioritațile învățământului… Nu ne temem de examene. Am dat toată viața, dar nu așa. Ideea de a da concurs pentru 4 ani este bună, dar nu acum!Ca la noi!

  3. @Georgia Landur

    E prea acuma, e prea in timpul anului – exact frazele PSD-ului !
    Da’cand vi se maresc salariile in timpul anului , domnilor „profesori”, atunci e oportun?

  4. Cum adica nu se pot pregati in timpul ramas? Adica ei nu sunt pregatiti deja pentru a ocupa aceste posturi? Copiii nostri sunt pe mana unor nepregatiti? Examenul nu cuprinde chestiuni ce ar trebui cunoscute in orice moment de catre directorii scolilor? Cine e nepregatit, ar putea parasi in avans postul, din bun simt.

  5. La Scoala Grozavesti, comuna Corbii Mari,judetul Dambovita,este directoare o doamna profesoara care a refuzat sa elibereze adeverintale necesare contracandidatului.Initial i-a cerut acestuia dovezi ca a fost membru in CA desi dovezile erau in scoala,in registrul de procese verbale.A intarit refuzul printr-o adresa scrisa .Contracandidatul a informat,in termen util,I.S.J.D-ta dar nu s-a intamplat nimic deosebil.Consideram aceasta practica un FURT GROSOLAN in urma caruia doamna directoare trebuia sa fie eliminata din concurs.Acest lucru trebuia sa fie prevazut in procedurile emise de catre minister.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: