Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat joi că a declasificat dosarul privind implicarea cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989.
Demersul apare la 33 de ani de la revoluția din decembrie 1989, timp în care autorii crimelor din decembrie 89 nu au fost judecați.
”Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre”, a transmis joi președintele Iohannis.
13 volume cu documente editate
Dosarul declasificat de SRI a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 în Senat cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.
Dosarul conţine treisprezece volume, dar documentele sunt editate, astfel încât numele ofițerilor și lucrătorilor fostei Securități comuniste sunt ascunse. Volumele (fiecare cu link pentru descărcare) cuprind:
- volumul 1 – corespondență cu Comisia şi copii după documente elaborate de unitățile centrale din decembrie 1989;
- volumul 2 – copii după documente elaborate de unități județene din decembrie 1989;
- volumul 3 – copii după documente elaborate de unitățile județene din decembrie 1989;
- volumul 4 – corespondență cu Procuratura României şi Comisia “Decembrie 1989”;
- volumul 5 – corespondență cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicările către Televiziunea Română în ziua de 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare transmise de unitățile fostului DSS;
- volumul 6 – documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unități DSS;
- volumul 7 – documente referitoare la datele pe care le deținea fosta unitate speciala „R” (comunicații şi interceptări radio);
- volumul 8 – documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS, care în perioada 15-22 decembrie 1989 au efectuat misiuni;
- volumul 9 – situații numerice ale cadrelor din unitățile centrale şi teritoriale ale fostului DSS, situație privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau rănite în timpul Revoluției, precum şi copii după documente întocmite în decembrie 1989;
- volumul 10 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 11 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 12 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
- volumul 13 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS.
Mesajul directorului Hellvig: Orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei
”Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național. Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.
Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989.
Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, este citat directorul SRI, Eduard Hellvig, de un comunicat al instituției.
***
Un răspuns
Declasificare in bataie de joc. Dupa 33 de ani , SRI apara in continuare Securitatea si „patriotii ” ei.