5 februarie, 2018

Pentru mai bine de două milioane de angajați din mediul privat nu au fost încă înregistrate actele adiționale pentru majorarea salariilor brute după transferul contribuțiilor, iar liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, estimează că majoritatea acestora vor avea venituri mai mici.

„Ministrul Muncii, doamna Vasilescu, comunica următorul lucru: la 1 februarie, în Revisal se modificaseră prin acte adiționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței 79, cea care face trimitere la mutarea contribuțiilor de la angajator în brutul angajatului, doar 48% din contractele individuale de muncă înregistrate pe teritoriul României.

În traducere liberă, asta înseamnă că, astăzi, avem peste 2 milioane de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut, prin acte adiționale, această majorare a salariului brut de încadrare. Pe cale de consecință, avem peste 2 milioane de indivizi ale căror salarii nete vor fi afectate începând cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, luni, pentru Digi24.


Înregistrarea acestor acte adiționale în Revisal a fost amânată până la sfârșitul lunii martie, dar Dumitru Costin consideră că angajatorii care nu și-au chemat angajații, până la 1 februarie, pentru a încheia actele adiționale aferente, nu o vor face nici de acum încolo.

BNS le vor acorda asistență juriidcă salariaților care au pierdut bani la transferul contribuțiilor

Întrebat de ce se poate face pentru rezolvarea problemei, Costin a răspuns: „Am pregătit deja un dosar complet, chiar în cursul acestei săptămâni deschidem un prim proces. Și țin să vă informez că suntem pregătiți, peste tot unde salariații din mediul economic privat ne vor semnala acest lucru, pe baza unor documente pe care le cerem, le asigurăm asistența juridică pentru a-și recâștiga drepturile”.

Sindicat: 22.000 de funcționari publici vor avea salarii mai mici

Aproximativ 22.000 de funcționari publici din ministere și deconcentrate vor pierde până la 40% din veniturile nete de anul trecut, din cauza Legii salarizării și transferului de conribuții la angajat, a a explicat luni Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

„În funcție de procentele pe care le vor pierde, aș putea să identific Ministerul de Externe ca și cap de listă, în sensul că aceștia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea legii salarizării și prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Funcționarii publici din conducere, cu toate că se referă și la șeful de birou, șef serviciu, director, director general și așa mai departe, aceștia pierd undeva la 37-38% la sută”, a explicat liderul SNFP.


Sindicatul analizează situația fiecărui ordonator principal de credite, pentru a avea imaginea completă a efectelor schimbărilor legislative de anul trecut.

Munca necalificată, plătită la fel ca și cea calificată

Pe de altă parte, creșterea salariului minim pe economie a dus din nou la situații aberante, când muncitorii necalificați primesc sunt remunerați la fel ca angajații calificați, așa cum se întâmplă la ministere precum cel al Tineretului și Sportului sau cel al Culturii.

„O altă problemă ce izvorâște din legea salarizării. Nu mai contează experiență, nu mai contează vechimea, că lucrezi într-un minister sau altul, ci prin faptul că lucrezi într-un minister sau altul poți pierde sau câștiga după bunul plac al celui care a hotărât salarizarea”, a precizat Sebastian Oprescu.

 

Alte categorii de salariați cu venituri diminuate 

IT (indiferent că lucrează la stat sau în privat)– aproape 35.000 de programatori au pierdut de la 1 ianuarie scutirea de impozit pe venit. Pentru a păstra nivelul netului, companiile au fost nevoite să majoreze brutul, după transferul contribuțiilor, cu aproximativ 7%. Deocamdată, cei mai mulți specialiști și-au conservat veniturile, deoarece există contracte în derulare și nicio firmă nu riscă să rămână fără angajați. În timp, însă, spun angajatori din domeniu, este posibil ca sumele să scadă, ceea ce riscă să determine un nou val de emigrăreîn rândul acestor specialiti, așa cum s-a întâmplat înainte de eliminarea impozitului pe venit. Guvernul pregătești o schemă de ajutor pentru companiile din domeniu, dar acoperirea acesteia va fi foarte redusă.

Angajații part-time – au pierdut salariații cu normă parțială, ei fiind afectați de noua regulă fiscală care obligă angajatorul să plătească toate contribuțiile sociale ale acestora la nivelul unui salariu minim cu normă întreagă. Se află în această situație și profesori cu jumătate de normă, dar și o mare parte din personalul nedidactic din școli. Este unul dintre motivele pentru care sindicatele din învățământ amenință cu grevă generală.

Polițiștii – în cazul acestora, aproximativ 8.000 de angajați de teren, personal de execuție, au pierdut între 400 și 1.200 de lei din cauza Legii salarizării. Legea a eliminat sporul de permanență acordat polițiștilor care așteptau acasă, în timpul liber, pregătiți să plece imediat ce ar fi fost nevoie de ei. În locul acestui spor pentru personalul de excuție, guvernanții au introdus sporuri valabile pentru toată lumea, inclusiv personalul administrativ, și care vor fi distribuite prin decizie a șefului desecție.

Grefierii și personalul auxiliar din instanțe și parchete – tot Legea salarizării face ca angajații cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție să piardă între 36 și 500 lei. Și ei amenință cu oprirea lucrului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: