marți

17 mai, 2022

Dumitru Chiriță – ANRE: Facturile la electricitate ar scădea cu 15% dacă statul ar plăti taxa de cogenerare și certificatele verzi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2021

Facturile la electricitate ar putea fi reduse cu 10-15%, în medie, dacă certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat, nu de către consumatori. Măsura ar putea fi luată pe o perioadă de 6 luni, a propus, miercuri, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Certificatele verzi sunt instrumente de susținere a firmelor de energie regenerabilă. Sunt emise pentru acestea, iar furnizorii de electricitate sunt obligați să le cumpere și transferă acest cost în facturile consumatorilor finali.


Taxa sau contribuția, „bonusul” de cogenerare este un instrument de susținere a termocentralelor care produc electricitate și agent termic totodată. Este de asemeni inclusă în facturile finale.

Propunere ANRE în Parlament

„Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a spus Dumitru Chiriţă, audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei, citat de Agerpres.

(Citiți și: „Scumpirea căldurii la iarnă devine oficială: ANRE crește „bonusul de cogenerare””)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

ANRE a calculat ce cheltuială suplimentară ar reveni bugetului statului.

„La un consum mediu anual de 50 de TWh (50 mld. kWh, n.r.), la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a explicat președintele ANRE.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: