vineri

29 martie, 2024

10 octombrie, 2022

Dublarea preţurilor ouălor în Franţa, din cauza scumpirii furajelor şi a energiei, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele, informează Reuters.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat, săptămâna trecută, că în actualul sezon atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune.

Producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din Uniunea Europeană, a anunțat, săptămâna trecută, grupul industrial francez CNPO, citat de Reuters.


„Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelăm la importuri, în special din SUA, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel.

Unele companii au început să schimbe rețetele

Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflaţie mare.

”În imposibilitatea de a scăpa de creşterea preţurilor, unele companii au început deja să schimbe reţetele sau au oprit liniile de producţie”, a spus Loic Coulombel. ”Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri sau paste cu ouă”, citat de news.ro.

O schimbare a reţetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Cum a evoluat prețul


Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători.

Dar preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a explicat  vicepreşedintele CNPO.

Este posibil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar cu toate acestea vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, de peste 5,5 euro/kg.

Conform datelor centralizate la nivel european, la începutul acestei săptămâni, prețul ouălor a ajuns la 2,07 euro/kg, cu 10% mai mare decât în urmă cu o lună și cu 53,4% mai mult decât în urmă cu un an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: