duminică

21 aprilie, 2024

4 octombrie, 2022

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) anunță că anul acesta Europa s-a confruntat cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate, iar persistenţa virusului pe durata verii sporeşte riscul extinderii infecţiilor în următorul sezon, transmite Reuters.

Datele EFSA arată că epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de țări din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migraţie, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada şi SUA.

În sezonul actual, au fost raportate un număr de 2.467 de focare la păsări, fiind sacrificate un număr 47,7 milioane de păsări. În plus, au fost detectate 187 de focare la păsările captive şi 3.573 la păsările sălbatice.


Astfel, EFSA recomandă rapida implementare a strategiilor de atenuare a riscului şi de supraveghere, în vederea detectării timpurii a virusului.

Motiv de îngrijorare

Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne şi industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilităţii restricţionării comerţului şi a riscului transmiterii la om.

„În condiţiile în care a început migrarea de toamnă şi a crescut numărul păsărilor sălbatice care petrec iarna în Europa, există un risc mai ridicat de gripă aviară decât în anii precedenţi, din cauza persistenţei virusului în Europa”, susţine Guilhem de Seze, oficial în cadrul EFSA.

Câteva recomandări

Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a comunicat în mai multe rânduri măsuri de prevenție în răspândirea epidemiei de gripă aviară,
crescătorii de păsări trebuie să respecte mai multe măsuri printre care:

  • păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi;
  • furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
  • aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
  • obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: