duminică

3 martie, 2024

9 august, 2023

Dreapta se pregătește pentru câștiguri mari la alegerile UE din 2024, arată sondajele efectuate de Divizia de cercetare și analiză a Politico. Alegerile europarlamentare se organizează în iunie 2024.

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, conservatorii și reformiștii europeni, de dreapta (ECR) ar deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European – la egalitate cu Renew – fiecare cu câte 89 de locuri.

Dreapta, o tendință europeană

Sondajele arată un potențial câștig masiv, de 23 de locuri, pentru ECR față de alegerile din 2019.


Pentru ECR, cândva eurosceptic – sediul partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție -, cea mai mare parte a creșterii vine de la partidul Frații Italiei, de extremă-dreapta, al premierului italian Giorgia Meloni.

În mod similar, grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) ar obține câștiguri considerabile față de precedentele alegeri: 77 de locuri – o creștere de 15 locuri determinată de recenta creștere în sondaje a Alternativei pentru Germania (AfD).

Evoluția anticipată spre dreapta a PE reflectă o tendință mai largă la alegerile naționale din Europa, unde alegătorii din țări precum Italia, Finlanda și Grecia au favorizat din ce în ce mai mult partidele conservatoare și de extremă dreapta.

Coaliția tradițională PPE-S&D-Renew trăiește pentru un nou mandat

Analiza Politico arată că Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și-ar menține locul de cel mai mare grup al Parlamentului, în ciuda pierderii estimate de 12 locuri, care l-ar duce la 165 de locuri.


Socialiștii și Democrații de centru-stânga (S&D) ar câștiga două locuri față de precedentele alegeri și ar rămâne a doua forță din PE, cu 145 locuri.

Renew ar scădea 12 locuri pentru a se potrivi cu ECR în al treilea slot, arată analiza. Asta înseamnă că marea coaliție tradițională a PPE, S&D și Renew, care se întinde de la centru stânga la centru dreapta, își va păstra majoritatea clară asupra unei potențiale noi alianțe de dreapta a PPE, ECR și Renew.

Cu toate acestea, recent, PPE și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu ECR, aliându-se cu grupul pentru a se opune legislației Green Deal.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: