joi

9 mai, 2024

17 mai, 2023

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat miercuri că alegerile parlamentare de anul viitor se vor desfășura în toate statele membre UE în perioada 6-9 iunie.

Cum în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră pe data de 9 iunie.

Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. După acestea urmează să se desfășoare, în ordine, alegerile locale, cele parlamentarele și cele prezidențialele.

Votul la europarlamentare este un vot de listă. La 26 mai 2019, cetăţenii români au trimis în Parlamentul European 32 deputaţi din numărul total 751.

După Brexit, numărul total al deputaților europeni a scăzut la 705, României revenindu-i un număr de 33 de reprezentanți în PE.


Alegerile europarlamentare se organizează o dată la cinci ani, în urma lor fiind desemnate noi conduceri ale celor mai importante trei instituții europene: Parlamentul, Comisia Europeană, Consiliul European.

Familia politică care obține cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare propune președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.

Aceste funcții sunt ocupate în acest moment de reprezentanți PPE, Ursula von der Leyen (Germania) și, respectiv, Roberta Metsola (Malta). Președinte al Consiliului este în prezent belgianul Charles Michel, cu afiliere politică la ALDE.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: