miercuri

14 august, 2024

29 iulie, 2023

Încă 15 deputaţi europeni îşi vor ocupa locurile în Parlamentul European după alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce guvernele au ajuns la un acord preliminar cu privire la dimensiunea şi forma componenţei acestuia, anunță Politico.

Franţa, Spania şi Ţările de Jos vor avea, fiecare, câte doi europarlamentari în plus, Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda şi Danemarca, câte unul.

Restul statelor membre UE păstrează același număr de europarlamentri.


În 2018, România a fost una dintre țările care a primit un loc în plus în PE, ca urmare a faptului că mandatele Marii Britanii au fost în parte redistribuite după Brexit.

Parlamentul – care nu are puterea de a decide singur asupra propriei componenţe – îşi schiţase o schemă uşor diferită, care ar fi adus creşterea numărului de eurodeputaţi la doar 716. În negocierile dintre guverne, Franţa, Belgia şi Polonia au adus argumente convingătoare pentru a adăuga încă patru locuri pentru ele.

(Citește și: ”11 mandate suplimentare pentru viitorul Parlament European. Ce state beneficiază, cum ar arăta viitoarea structură politică”)

Modificările – care necesită încă aprobare legală formală din partea Consiliului European şi a Parlamentului însuşi – vor spori numărul de locuri în PE de la 705 în prezent la 720 între 2024 şi 2029.

Locurile sunt distribuite în funcţie de un calcul care ţine cont de schimbările în dimensiunea populaţiei, dar, de asemenea, suprareprezintă uşor cele mai mici ţări membre UE.

Consiliul a blocat lista transnațională


Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanţă Publică KU Leuven, a scris că Franţa, Belgia şi Polonia au fost „marii câştigători”, deoarece locurile lor suplimentare „nu erau neapărat necesare” pentru a fi în conformitate cu principiile care guvernează componenţa Parlamentului.

„Decizia Consiliului depăşeşte ceea ce era strict necesar”, a declarat pentru POLITICO şi europarlamentarul Loránt Vincze, unul dintre autorii principali ai poziţiei Parlamentului. „Vom discuta decizia în Parlamentul European după vacanţa de vară”, a spus el.

În document, guvernele UE au eliminat, de asemenea, propunerea Parlamentului de creare a unei circumscripţii paneuropene cu 28 de deputaţi europeni, ca parte a unei propuneri separate de simplificare a alegerilor UE.

Europarlamentarul Sandro Gozi, care a contribuit la elaborarea poziţiei Parlamentului cu privire la componenţa sa, a salutat locurile suplimentare pentru Franţa, Belgia şi Polonia, dar a calificat ca fiind „foarte greşit” faptul că nu se face referire la circumscripţia de la nivel UE. „Nu vom renunţa”, a promis el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: