vineri

26 aprilie, 2024

13 iunie, 2021

Grupul celor mai industrializate şapte state din lume, a convenit duminică, în ultima zi a summit G7, din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, potrivit unui draft al declaraţiei finale, consultat de Reuters.

Statele G7 vor să „continue consultările privind abordări colective la politici necomerciale şi practici care subminează funcţionarea corectă şi transparentă a economiei globale”.

În pasajul respectiv al declaraţiei finale, statele G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei, problemele Beijingului în materie de drepturi ale omului şi reprimarea opoziţiei din Hong Kong. În plus, cele mai industrializate şapte state din lume solicită Chinei să se abţină de la orice acţiune care ar putea destabiliza situaţia din Mările Chinei de Est şi Sud.


G7 va „promova valorile noastre, inclusiv prin a cere Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, mai ales în relaţie cu Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad înalt de autonomie pentru Hong Kong înscrise în Declaraţia comună chino-britanică şi în Legea fundamentală”, potrivit documentului.

Acesta este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală, notează presa internaţională.

Totodată, textul declaraţiei finale a summit-ului evidenţiază un interes comun în ce priveşte cooperarea cu China, în provocări globale cum sunt lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii.

Reacţia Chinei

Beijingul a respins în mod repetat ceea ce percepe drept încercări ale puterilor occidentale de a controla China și spune că multe state occidentale sunt consumate de o mentalitate imperială depășită.


„Zilele în care deciziile lumii erau dictate de un grup mic de țări au dispărut de mult. Credem că țările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt egale și că afacerile la nivel mondial ar trebui abordate cu consultarea tuturor țărilor.”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Londra.

Reacţia vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden le-a propus liderilor G7 dezvoltarea unui plan de investiţii global care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road.

Reapariţia Chinei ca o putere globală de frunte este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991 care a pus capăt Războiului Rece.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: