sâmbătă

27 aprilie, 2024

3 februarie, 2022

Vaccinarea anti-Covid este recunoscută la intrarea în țară doar dacă a fost administrată și doza booster, în cazul în care au trecut nouă luni de la schema completă, conform unei OUG adoptate joi de Guvern.

Chiar dacă la punctele de trecere a frontierei va fi valabil doar certificatul cu trei doze, în inetriorul țării rămâne valabil certificatul cu două doze, menționează actul normativ.

Care vor fi, așadar, condițiile ce trebuie îndeplinite pentru evitarea carantinei de cinci zile, la intrarea în țară:

  • un certificat Covid-19 pentru vaccinarea cu trei doze (sau două doze, dacă ultima a fost administrată în urmă cu cel mult nouă luni)
  • sau trecerea prin boală în ultimele 180 de zile
  • sau test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore.

„Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la finalizarea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile. Astăzi a fost adoptată măsura și în România. Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la a doua doză, putem să îl folosim. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul UE, nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a declarat joi secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

De la 1 februarie, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare măsura potrivit căreia certificatul digital COVID-19 este valabil doar cu trei doze de vaccin, dovada treceri prin boală sau test PCR negativ.

Potrivit ultimei decizii a CNSU, perioada de carantină pentru cei care intră în România este de cinci zile pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală.

Formularul PLF pentru intrarea în România, modificat

Guvernul a mai modificat joi, tot printr-o OUG, și regulile privind formularul digital (PLF) pentru intrarea în România:

  • călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24
  • pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei
  • au fost stabilite categoriile exceptate de la completarea PLF.

„Dacă până acum aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular. Completarea acestui formular este considerat împlinit atunci când datele sunt corecte, pentru că dacă introducem date eronate sau incomplete nu se cheamă că l-am completat”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: