vineri

19 aprilie, 2024

1 februarie, 2022

Austria a devenit marți prima țară din Europa în care se aplică obligativitatea vaccinării anti-Covid. Toți cetățenii peste 18 ani trebuie să fie vaccinați cu schemă completă, altfel riscă amenzi între 600 și 3.600 de euro.

Verificarea și sancțiunile vor începe însă la mijlocul lunii martie, scrie BBC.

Obligativitatea va expira în ianuarie 2024, în principiu, dar ea va fi eliminată dacă situația epidemiologică o va permite și ar putea fi încheiat mai devreme dacă pandemia o permite.


Excepție de la această regulă vor face femeile însărcinate și persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate, la fel și cei care au avut Covid în ultimele șase luni.

Guvernul Austriei a explicat măsura prin nevoia de a preveni închiderea economiei. Karoline Edtstadler, ministrul federal pentru UE și Constituție, a declarat că autoritățile sunt conștiente că măsura este una foarte dură și că afectează drepturile omului, însă ea este necesară: „Noi, ca politicieni, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul de sănătate încă funcționează, că societatea, în ansamblu, poate trăi normal”.

„În acest caz, această interferență poate fi justificată”, a adăugat ministrul austria, citat de BBC.

Peste 72% din austrieci sunt vaccinați cu schema completă.


Austriecii se întreabă cât de strict va fi aplicată legea. Analistul politic Thomas Hofer, un analist politic este de părere că totul depinde de modul în care Covid-19 se va răspândi în viitor.

„Cred că mulți oameni speră că acest lucru nu va fi atât de strict pe cât a propus guvernul. Cred că există un fel de soluție austriacă, ceea ce înseamnă că nu o vei duce niciodată până la capăt”, a explicat el.

Guvernul se confruntă cu o rezistență puternică și proteste ample. Opozanții acuză că măsura „pregătește calea către totalitarism în Austria”.

Finlanda ridică toate restricțiile în februarie

Finlanda va elimina luna aceasta toare restricțiile anti-Covid, a anunţat luni prim-ministrul Sanna Marin.

Unele măsuri urmează să fie relaxate imediat. De exemplu, începând de marţi, restaurantele îşi vor putea prelungi programul până la ora 21.00 şi vor servi alcool până la 20.00.

Controalele la frontieră cu alte ţări din UE şi Schengen vor fi de asemenea ridicate de marţi. Acestea au fost introduse în decembrie pentru a încetini răspândirea variantei foarte contagioase Omicron.

Guvernul a declarat că vaccinurile şi-au dovedit eficacitatea prevenind spitalizările în masă pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit în Finlanda, ceea ce înseamnă că ţara este într-o poziţie bună pentru a ridica în sfârşit toate restricţiile.

Danemarca a eliminat deja toate măsurile

Danezii nu mai au de marţi practic nicio restricţie anticoronavirus, în pofida faptului că incidenţa rămâne ridicată, informează dpa.

Obligaţia de a purta mască sanitară este de acum de domeniul trecutului, la fel şi prezentarea „permiselor de sănătate” care demonstrează că posesorul s-a vaccinat pentru COVID-19, s-a recuperat după boală sau s-a testat şi e negativ.

Evenimentele cu public se pot desfăşura de azi înainte fără limită de participanţi şi petrecăreţii se pot înghesui fără mască pe ringurile de dans din cluburi.

Toate acestea pot avea loc întrucât COVID-19 nu mai este considerat „critic pentru societate”, desemnare care permitea guvernului să adopte măsuri dure vizând îngrădirea răspândirii sale.

Doar călătorii care intră în Danemarca trebuie să prezinte în continuare dovada vaccinării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: