Doza booster diferită de schema de vaccinare anti Covid-19, mai eficientă
joi

2 decembrie, 2021

Doza booster diferită de schema de vaccinare anti Covid-19, mai eficientă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 octombrie, 2021

Experții Agenției Europene  a Medicamentului recomadă, pentru doza booster,  folosirea unui ser diferit față de cel folosit la schema de vaccinare anti Covid-19.

Săptămâna trecută, un studiu publicat în Statele Unite arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna.

În afara acestor două, alte două vaccinuri sunt folosite în Uniunea Europeană: Johnson&Johnson, care se administrează în doză unică, şi AstraZeneca.


Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, amintește că, încă din momentul în care a recomandat doza booster, EMA a arătat că persoanele care s-au vaccinat inițial cu AstraZeneca ar trebui să facă a treia doză cu un vaccin ARN Mesager. El a adăugat că și în România au fost medici care au făcut Pfizer la schema inițială și Moderna la a treia doză.

Popovici spune că diferențele între cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager nu sunt mari.

„Moderna este un vaccin cu o concentrație ceva mai mare, se știe că are o eficacitate  puțin mai bună decât Pfizer și avem acel ecart de 7 zile între rapelul Moderna și Pfizer. Eu mi-am făcut a treia doză Pfizer, fiind inițial vaccinat cu Pfizer. Alți colegi au făcut Moderna, fiind inițial vaccinați cu Pfizer”, a spus Popovici.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Dacă aceasta este recomandarea și este susținută de studii – și sunt convins că doar așa poate fi – atunci bineînțeles că trebuie avută în vedere”, a spus medicul.


Răspunsul este foarte bun la doza a treia indiferent ce vaccin folosești.  Doza booster  crește protecția la infectare de 11 ori, protecția la formele grave de 11 ori, la 5-6 zile după doza a treia, iar după 20 de zile se mai multiplică de 5 ori. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr