17 septembrie, 2019

Fără multe vorbe, doar explicațiile la graficele de mai jos:

Să ne uităm puțin la cifre.

În nota de fundamentare a Legii 127/2019 privind sistemul unitar de pensii, creșterea cheltuielilor cu pensiile calculată de legiuitor este următoarea:

  • 2019 (4 luni) – + 8,45 mld. lei. Suma este comparabilă cu cele 9 mld. de lei clamate de dl. Tăriceanu a fi lipsă din buget;
  • 2020 – + 24,852 mld. lei. Greu de crezut că bugetul pe 2020 va putea acomoda această creștere fără să depășească semnificativ deficitul de 3% din PIB;
  • 2021 – + 58,1 mld. de lei. Deja imposibil de găsit soluții;
  • 2022 – + 81,15 mld. de lei. Asta chiar nu cred că mai contează, colapsul va veni în 2021.

Aceste sume sunt cheltuieli suplimentare față de cele 63 mld. lei deja bugetate pentru plata pensiilor prin Legea 47/2019 privind bugetul asigurărilor sociale. Practic, vorbim de o creștere de la 63 mld. la 144 mld. lei în doar 3 ani (+ 128%, adică mai mult decât dublu!).

Să nu uităm și că aceste propuneri vin după alte măriri, mascate însă de un artificiu: prin “revoluția fiscală” a fost mărit CAS cu 19% (25% față 21% cât ar fi fost neutru), mutându-se “din pix” nu mai puțin de 11 mld. de lei din BS în BAS (prin scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe salarii/venit).

Să ne uităm la aceste două grafice. Se vede clar cum se decuplează veniturile BAS de cheltuielile cu pensiile, care ajung să depășească 50% din Bugetul consolidat (BS + BAS) în 2021 și să se apropie de 60% în 2022.


Atenție! Aceste sume nu includ pensiile speciale! Pensiile speciale, împreună cu salariile bugetarilor, cheltuielile de înzestrare ale armatei, utilități, investiții ar urma să fie plătite din restul de 40%…

(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)

Răspunsul la întrebarea din titlu devine evident, nu îmi risc în niciun fel credibilitatea dându-l acum și aici: NU PUTEM DUCE!

Singura alternativă la faliment este hiperinflația, dar ținând cont că asaltul PSD asupra BNR a eșuat, puțin probabil să vedem tiparnița pornită….

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: