joi

25 aprilie, 2024

24 decembrie, 2019

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, luni, achitarea celor 24 de inculpați din dosarul Țăndărei. Ei erau acuzați că au constituit o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie, decizia de achitare fiind luată în urma intervenirii prescripției penale a faptelor, în majoritatea cazurilor.

Dosarul cu 24 de inculpați a intrat pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș în luna noiembrie 2018, iar de atunci până la pronunțarea hotărârii s-au scurs 11 termene de judecată, iar decizia pronunțată luni este definitivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Curții de Apel Târgu Mureș, intervenirea prescripției faptelor, în baza art. 16 alin. lit. f din Codul procedură penală a dus la achitarea a 20 de inculpați de sub acuzația infracțiunilor de trafic de trafic de minori, spălare de bani, aderare la un grup infracțional organizat.


Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut dispozițiile primei instanțe referitoare la ridicarea măsurilor asiguratorii, restituirea bunurilor indisponibilizate și plata onorariilor apărătorilor din oficiu.

Imediat după pronunțarea primei hotărâri de achitare a inculpaților din acest dosar, la Tribunalul Harghita, care a bulversat autoritățile britanice, conducerea instanței a informat că printre motivele care au dus la întârzierea soluționării dosarului Țăndărei se numără restituirea de trei ori a dosarului la parchet, dar și dificultățile în îndeplinirea procedurilor de citare și numărul mic de judecători existent la această instanță.

Precizările au fost făcute după ce în presă a apărut informația că Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita, după ce dosarul Țăndărei s-a încheiat pentru că a intervenit prescrierea faptelor.

În informarea semnată de președintele Tribunalului Harghita, judecătoarea Ibolya Mitrea, se arată că dosarul a fost soluționat, în primă instanță, prin pronunțarea unei sentințe penale, la data de 12 februarie 2019, dar hotărârea nu este definitivă și este în curs de redactare (motivare), fiind supusă căilor de atac și termenelor prevăzute de lege.


În ceea ce privește durata procedurii, de la data înregistrării dosarului la Tribunalul Harghita și până la soluționarea lui în primă instanță, se menționează că au avut loc mai multe cicluri procesuale.

„Dosarul a fost înregistrat, inițial, în această instanță, în anul 2010, dar a fost restituit de trei ori la parchet pentru refacerea/ completarea urmăririi penale. Ca urmare a întocmirii unui nou rechizitoriu, dosarul a fost reînregistrat la Tribunalul Harghita, fiind astfel din nou învestită instanța cu judecarea acestuia în anul 2013”, precizează conducerea Tribunalului Harghita.

Sursa citată punctează că durata procedurilor, după sesizarea din 2013, a fost determinată și de dificultățile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare, întrucât numărul părților și participanților în cauză depășește 200 de persoane.

Potrivit procurorilor, rețeaua din Țăndărei, județul Ialomița, era acuzată că profita de romii săraci, care primeau împrumuturi, nu le puteau restitui și, în schimb, își dădeau copiii celor de la care luaseră banii, iar în acest fel aceștia ajungeau la cerșit sau la furat în Marea Britanie.

Din rechizitoriul în baza căruia cei 24 au fost trimiși în judecată mai reieșea că la perchezițiile efectuate la domiciliul inculpaților au fost găsite două pistoale-mitralieră AKM, cinci arme de vânătoare, un pistol cu gaze și unul cu bile. Au mai fost, de asemenea, descoperite automobile de lux, bijuterii și importante sume de bani, precum și procuri pentru încredințarea minorilor care au fost duși în Marea Britanie pentru cerșetorie și mici infracțiuni, precum și pentru încasarea asigurărilor sociale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: