vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2012

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General au dispus ridicarea de documente de la o serie de instituții, printre care și Curtea Constituțională, în legătură cu listele electorale permanente și listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, a informat Ministerul Public.

Ce documente au ridicat procurorii:

  • În cadrul probatoriului administrat în cauză, în perioada 03.08 -10.08.2012 procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice, conform art. 431 alin. 5 din Legea 3/2000, a copiilor de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la Referendumul naţional din data de 29.07.2012.
  • Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au ridicat copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, aşa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 şi 683 din 07.07.2012 (lista electorală permanentă în format electronic).
  • De la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central s-au ridicat situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare, a celor 18.292.514 de alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secţie de votare) – pe suport optic (electronic) şi pe suport hârtie, cu menţiunea ,,conform cu originalul”.
  • De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, din cadrul Ministertului Justiției, a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei (2002) şi până la data de 8.08.2012 a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română potrivit dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.21/1991, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română potrivit art.10, art.11 din Legea nr. 21/1991 şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenia română conform art.27 din Legea nr. 21/1991.
  • Copiile documentelor ridicate pe suport de hârtie de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sunt: cererile de renunţare la cetăţenia română publicate în Monitorul Oficial; cererile de renunţare la cetăţenia română aprobate prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie în perioada 2010-2012; lista adeverinţelor de pierdere a cetăţeniei române eliberate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie; lista persoanelor care au redobândit ulterior, la cerere, cetăţenia română.
  • De la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date procurorii au ridicat, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.
  • De la Curtea Constituţională procurorii au ridicat copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, provernind de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului.

Până în prezent, în cauză, au fost audiaţi învinuiţii: Manoloiu Constantin, chestor de poliție și director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, şi Căbulea Ioan-Nicolae secretar de stat, șef al Departamentului ordine și siguranță publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, faţă de care s-a început urmărirea sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 248 rap. la art. 2481 din Codul penal.

Pe 10 august , procurorul general al României, Laura Kovesi, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ndeputatul Victor Paul-Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzute de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: