sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2013

Dosarul referendumului, în care este acuzat și vicepremierul Liviu Dragnea, alături de alte 74 de persoane, a fost trimis în instanță de către Direcția Națională Anticorupție, anunță un comunicat al DNA.

Atât vicepremierului Dragnea, cât și celorlalți acuzați din dosar li se reproșează fraudarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, în mai multe județe din sudul țării.

Acuzațiile la adresa vicepremierului, așa cum sunt prezentate în comunicatul DNA :

Liviu Dragnea

Secretar general al unui partid politic (la data faptelor), în prezent deputat și vicepremier, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.


În calitate de secretar general al unui partid, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. În concret, folosirea influenţei şi autorităţii s-a făcut în următoarele modalităţi:

1. Ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale.
2. În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie /primarii/activiştii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT:

  • o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr
  • o aplicaţie internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii „coordonatori judeţeni” sau „coordonatori”) să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor. Acest sistem informatic asigura:

  • comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne;
  • comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;
  • obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi „Da” şi câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului.

3. De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare de care asigura validarea referendumului.

II. Demersul infracţional al inculpatului Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători (prevăzută de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului), infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Premierul Ponta: Judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice

Premierul Victor Ponta și-a declarat convingerea că „judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice” aduse vicepremierului Liviu Dragnea, anunță MEDIAFAX.

Victor Ponta a spus că este vorba „doar despre acuzaţiile unui procuror”, iar după ce judecătorii vor analiza cazul, „va rămâne doar încă un dosar politic, ca altele în ultimii o sută de ani”.

În opinia premierului, modul în care a decurs ancheta seamănă cu „procesele staliniste”.

„Ori suntem toţi vinovaţi care am votat la referendum, ori nu suntem nici unul. De ce l-am desemnat pe Dragnea, de ce nu l-am desemnat pe altul să plătească?”, a mai spus Victor Ponta, referindu-se la inculparea lui Liviu Dragnea.

Dosarul pentru care a fost schimbat de la DNA procurorul Papici

Acesta este dosarul care a dus la demiterea, săptămâna trecută, a procurorului Lucian Papici de la DNA, demers al Procurorului general pentru care președintele Traian Băsescu spunea că premierul Victor Ponta a intrat ”cu bocancii în Justiție”. reacția șefului statului a mers până acolo încât a amenințat cu denunțarea pactului de coabitare semnat cu premierul. “Nu-l mai girez pe Victor Ponta, pentru că a încălcat grav pactul”, a spus Traian Băsescu, şi fiindcă “s-au băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea” , spunea președintele, pe 3 octombrie anul curent.

Dosarul referendumului a fost finalizat pe 1 octombrie, de către procurorul Lucian Papici, care era în acel moment şef al Secţiei I din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Lucian Papici a fost înlocuit miercuri, 2 octombrie, de la conducerea Secţiei I a DNA, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, care a delegat-o mai apoi pe Iuliana Bendeac (tot procuror de la DNA şi care s-a ocupat de dosarul de şantaj al lui Dan Voiculescu, dosar trimis de curând în instanţă).

Ceilalți acuzați din dosar

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 105 Piatra Olt, jud. Olt

Preduț Simona – Cristina și Preduț Marius – Marinel, membri, autori

Baba Constantina, preşedinte și Diță Costinel – Leontin, consilier local în cadrul Consiliului Local Piatra Olt, instigare

Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariță Ion, Triță Constanța, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 142 Ciuperceni, jud. Teleorman

Vișan Marioara, preşedinte și Beznea Ion, Marioara Adrian, Beznea Ion, , Marioara Adrian, Culcea Victor, Stoicea Luminița – Elena, Barbu Teodora – Ramona, Zamfir Marin – Marius, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 1 Alexandria, jud. Teleorman

Ulmeanu Iulian, preşedinte și Bălănescu George – Tiberiu, Ioncescu Ion, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 244 Plosca, jud. Teleorman

Curcan Constantin, preşedinte și Florea Mariana, Rusu Dănuț, Ene Vasilică, Nedelea Dorinel, Mărunțelu Aurel, Pârva Ion, membri, complicitate

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 314 Ţigăneşti, jud. Teleorman

Dumitrache Ion, preşedinte și Pieleanu Ion, Poroschianu Marian, Dinu Nicușor Sorin, Trifu Nicolae, Mitran Dorina, Ciupercă Cristina, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman

Filip Alina – Florina, Barbu Nicușor, Ferășteanu Ion – Dorel, Vîlcan Tudor – Dorel, Stemate Marin, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 113 Bragadiru, jud. Teleorman

Partocică Costică, preşedinte şi Mihai Ion, Matei Daniela, Mitroi Vasile, Pascu Marian Florin, Lungu Petre, Lebejoară Liliana Carla, membri, complicitate

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 114 Bragadiru, jud. Teleorman

Dude Ilie, Nistor Marin, membri, autorat şi Nistor Angelica – Mariana, persoană fără calitate specială, autorat şi sustragere sau distrugere de înscrisuri

Sandu Ileana, preşedinte şi Rizea Olga – Iulia, Peța Gabriel, Nădrag Ion – Paul, Cristea Tudor, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 287 Suraia, jud. Vrancea

Stan Vili, preşedinte, complicitate şi două infracţiuni de purtare abuzivă

Cristian Corina, Hanganu Maria, Bobocea Simona, Manole-Mic Florentin, Sîngerean Sorin, Totoliciu Ion, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 147 Bâlteni, jud. Gorj

Zglobiu Anca – Maria, preşedinte şi Vlăduț Daniela, Vespe Adriana, Bîlteanu Paulina, Florescu Teodora, Ilie Marcel, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 148 Bâlteni, jud. Gorj

Filip Constantin, preşedinte şi Şorop Marian, Lungu Aurora – Irina, Săulescu Elena, Neșa Nicolae, Călărașu Gheorghe Daniel, Cocoranu Maria, membri, complicitate

Răboj Daniel, primarul comunei Bragadiru, jud. Teleorman, dare de mită

Mitroi Marin, membru al Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman, luare de mită și complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale

Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor.

Precizări

Prezentul dosar penal nu a putut să cuprindă, în mod obiectiv, analiza eventualelor infracţiuni comise în secţiile de votare de pe întreg teritoriul naţional, situațiile descrise și probate reprezentând numai exemple dintre cele mai relevante din punctul de vedere al procentajului de prezență la vot comparat cu media națională.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Nicolae-Liviu Dragnea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: