sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 octombrie, 2015

basescu jurnalisti rapiti irak intoarcereTraian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak în anul 2005, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis vineri redeschiderea dosarului pornit de la plângerea lui Corneliu Vadim Tudor, care i-a acuzat pe fostul șef de stat și pe Vasile Blaga că ar fi deturnat patru milioane de dolati din suma ce trebuia plătită pentru răscumpărarea celor trei ostatici.

Decizia este definitivă, deci procurorii pot redeschide dosarul, urmând să anunțe dacă vor începe urmărirea penală împotriva fostului președinte sau vor da NUP (neîncepere).

Fostul președinte a explicat că este vorba de o simplă procedură și va urma neînceperea urmăririi penale: “Din punctul meu de vedere n-a fost închis niciodată (dosarul – n. red.) pentru că atunci când eram președinte, nu mi s-au putut lua declarații. Este închis pentru Vasile Blaga, care a putut da declarații, fiind ministru sau parlamentar. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu face decât să-mi dea posibilitatea să dau declarații în fața procurorilor, legat de minciunile, de inovațiile fostului tribun Vadim Tudor”, a declarat Traian Băsescu, citat de B1 Tv.


Vasile Blaga a scăpat de acuzații în 2010, când procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au decis neînceperea urmăririi penale.

Traian Băsescu era însă președinte și avea imunitate în acel moment, așa încât investigațiile au fost suspendate până la încetarea mandatului.

Pentru a continua cercetările în cazul actualului președinte al Mișcării Populare, procurorii au cerut Judecătoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmăririi penale.

Traian Băsescu a negat mereu că România le-ar fi plătit răpitorilor o recompensă pentru salvarea celor trei jurnaliști – Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la Prima TV si ziaristul de la Romania Libera, Ovidiu Ohanesian – și a susținut că serviciile române au apelat la alte pârghii pentru a obține eliberarea lor.


Dacă Bucureștiul ar fi acceptat revendicarea teroriștilor, nu ar fi singurul care a cedat, Franța și alte state răscumpărându-și de asemenea unii dintre cetățenii luați ostatici.

Toate aceste tranzacții au fost însă negate de guvernele care le-au practicat.

În cazul celor trei jurnaliști români a fost găsit vinovat Omar Hayssam, un om de afaceri sirian apropiat cercurilor puterii înainte de 2005.

În 2006 el a fugit din România, în timp ce era judecat îna cest caz, după obținuse o eliberare controversată din arest pe motiv că are cancer generalizat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: