4 mai, 2018

Dosarul ”Microfonul”, care privea dispozitivul de înregistrare pe care ministrul de Interne, Carmen Dan, susținea că l-ar fi găsit în locuința sa, a fost închis de Parchetul ICCJ, anunță Agerpres, care citează surse judiciare.

Procurorii Parchetului General au ajuns la concluzia că nu s-a comis nicio faptă penală în cazul dispozitivului descoperit în locuinţa de ministrul de Interne.

În noiembrie 2017, în perioada în care se acumulau tensiuni între premierul de la acea dată, Mihai Tudose, și președintele PSD, ministrul Carmen Dan a convocat presa pentru a anunța:


”Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv care, după prima verificare, pare un dispozitiv de înregistrare audio (…) într-una dintre camerele din apartamentul în care locuiesc. Fac precizarea că nu locuiesc într-o locuinţă a RAAPPS-ului şi în momentul în care am descoperit acest dispozitiv am procedat, aşa cum era normal şi firesc, am sesizat organul competent, Poliţia Română, care a făcut demersurile necesare. Înţeleg că s-a înregistrat un dosar penal. (…) Aş prefera să nu dau foarte multe amănunte, pentru că sunt informaţii care fac parte din ancheta penală. Am avut surpriza să constat că într-o priză de telefon, e oarecum suspect până şi locul unde era amplasat dispozitivul, am găsit acest dispozitiv. Era mascat în interiorul acelei prize, nu era un dispozitiv la vedere. (…) Era un dispozitiv care era conectat la o sursă de alimentare şi înţeleg că avea şi o baterie care probabil alimenta dispozitivul când s-ar fi întrerupt sursa de energie.”

Carmen Dan mai preciza că a anunţat imediat poliţia şi a făcut plângere pentru violare de domiciliu.

“Urmare a unei sesizări, în această după amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, anunța în aceeași seară Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Purtătorul de cuvând al SRI avea să precizeze, tot în aceeași zi, că, din primele detalii, dispozitivul de înregistrare nu este specific serviciilor de informații, nici românești și nici externe și că ar putea fi vorba de implicarea unei entități private, fiind un dispozitiv ieftin, de 2-300 de lei, care poate fi achiziționat de oricine de pe siteurile de specialitate.


”SRI nu folosește tehnică descoperibilă de persoane neautorizate și este un serviciu de contraspionaj nu de spionaj” – a comunicat Serviciul.  Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că directorul serviciului, Eduard Helvig, a vorbit cu ministrul Carmen Dan și a asigurat-o că instituția se va implica și va acorda tot ajutorul pentru elucidarea acestui caz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: