joi

28 martie, 2024

10 mai, 2016

dan-condreaUDATE: După circa patru ore de audiere, Dan Condrea a plecat de la sediul central al Parchetului General având în continuare calitatea de martor.

El va reveni probabil în fața anchetatorilor atunci când vor fi încheiate analizele privind concentrația dezinfectanților Hexi Pharma din probele ridicate zilele trecute de către procurori.

****


Știrea inițială:

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, este audiat la Parchetul General, acolo unde se fac investigații în Dosarul dezinfectanților diluați folosiți în spitale.

Procurorii au început, săptămâna trecută, urmărirea penală in rem (pe faptă) în dosarul dezinfectanților Hexi Pharma, acuzațiile fiind de “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Prima infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar a doua, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.


Deocamdată, dosarul nu este de competența DNA, dar dacă apar elemente de corupție, el va fi transferat către Direcția Națională Anticorupție, așa cum a declarat marți Laura Codruța Kovesi:

„Am avut discuţii cu domnul Procuror General, inclusiv pe acest dosar nou. Este o ancheta în curs la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am încredere în colegii de acolo că în momentul în care apar indicii de corupţie ne vor sesiza”, a declarat Codruţa Kovesi, la EuropaFM.

Dacian Cioloș preia interimatul la Sănătate

achimas cadariuReamintim că ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu și-a depus luni mandatul, iar premierul Dacian Cioloș i-a acceptat demisia imediat, deși săptămâna trecută excludea o înlocuire rapidă a fostului ministru al Sănătății: “Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de față nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice”, spunea vineri premierul.

Urmează ca marți, premierul să preia mandatul de interimar la Sănătate.

Fostului ministru i s-a reproșat că nu a ordonat verificarea concentrației dezinfectanților Hexi Pharma folosiți în spitale, ci doar niște teste de sanitație puțin credibile.

„În această dimineaţă, am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia”, a explicat luni Patriciu Achimaş-Cadariu.

Seara, invitat la o televiziune, el a declarat că se dorea îndepărtarea sa de către cei care intenționează să privatizeze sistemul de sănătate.

În conferința de presă care a urmat după demisie, Acimaș-Cadariu a declarat că testele de sanitație au fost decise pentru că principala sa preocupare era siguranța pacienților: “Principala noastră preocupare este siguranţa pacientului, tocmai de aceea am decis să facem cele mai rapide probe, pentru a putea corecta lucrurile acolo unde puteau apărea probleme”, a mai spus fostul ministru.

De asemenea, el a justificat lipsa unui control rapid privind concentrația biocidelor furnizate de Hexi Pharma, spunând că analize în laboratoare neacreditate „poate să coste România” în instanță.

Achimaș-Cadariu avea însă și posibilitatea de a trimite în străinătate probe din acești controversați dezinfectanți.

Seara, în interviul acordat unei televiziuni, fostul ministru a susținut că aceste teste în străinătate ar fi costat prea mult.

„A apărut în spaţiul public informaţia că aş fi minţit, că au fost mai multe interpretări, ele se referau la cele 5% din totalul testelor de sanitaţie”, a adăugat fostul ministru, respingând acuzația.

La anunțarea rezultatelor testelor de sanitație, prin care a fost controlată eficiența dezinfectanților folosiți, Patriciu Achimaș-Cadariu spunea că mai puțin de 5% din teste au ieșit neconforme –  150 de probe din cele 3.526 recoltate. El a refuzat în acel moment să prezinte lista spitalelor, invocând ca scuză derularea anchetei Parchetului General.

Vineri, lista a fost dată publicității și atunci s-a constatat că cele 150 de probe erau din 50 de spitale (din totalul de 280 de unități în care s-au făcut teste de sanitație), ceea ce înseamnă că peste 17% din spitalele verificate aveau probleme.

Scandalul dezinfectanților diluați

Unele dintre dezinfectantele furnizate de firma Hexi Pharma pentru spitale au o concentrație reală mult sub cea asumată prin contracte, potrivit unei anchete realizate de Gazeta Sporturilor. În ultimii 9 ani, compania a câștigat 796 de contracte cu spitale din 40 de județe, dar nicio instituție a statului nu a verificat vreodată concentrația dezinfectanților livrați, potrivit anchetei.

Potrivit documentelor obținute de Gazeta Sporturilor,  concentrația dezinfectanților vânduți de Hexi Pharma este de 3 până la 9 ori mai mică decât cea din contractele semnate după câștigarea licitațiilor.

Concentrația de substanță activă în Suprasept și Thor, două antiseptice folosite în mod obișnuit  în spitalele românești, este de 1,25% (în loc de 12%, cât figurează pe etichetă), respectiv de 5% (în loc de 15%).

Nici o instituție nu verifică însă conținutul dezinfectanților, conformitatea lor cu documentele de licitație, dar unele spitale au realizat că acestea sunt ineficiente. Nu s-a întâmplat nimic, în afara faptului că firma și-a retras uneori produsele.

Hexi Pharma nu este însă singura firmă care livrează astel de produse. O altă mare companie aflată pe piață și la care s-ar fi constatat produse neconforme este G&M 2000 SRL, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Ministerul nu are un laborator care să verifice dacă substanța este diluată, iar  Institutul de Sănătate Publică dezvoltă abia acum o metodologie și caută o investiție pentru astfel de analize, însă numai pentru apa din piscine.

După incendiul de la Club Colectiv, când subiectul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești) s-a transformat într-o dezbatere aprinsă, cifra de afaceri a firmei Hexi Pharma a crescut.

România raportează la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) un procent de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de 20 de ori mai mic decât media Uniunii. Problema este una veche și nu ține nicidecum de o starea exemplară a spitalelor din România, ci de posibilitatea identificării bacteriilor și chiar de falsificarea intenționată a acesor date.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: