joi

18 aprilie, 2024

17 februarie, 2014

FOTO: Digi24

UPDATE: Camera Deputaților a respins luni cererea DNA de ridicare a imunității lui Vlad Cosma, în vederea arestării preventive a acestuia, într-un dosar în care deputatul și tatăl său, Mircea Cosma, sunt acuzați că ar fi primit o mită de aproximativ un milion de euro – 222 de deputați au votat împotriva arestării și 105, pentru.

Votul a fost secret, dar la PNL și PDL se stabilise înainte de intrarea în plen votarea în favoarea avizării arestării preventive.

În discursul ținut în fața colegilor săi deputați, Vlad Cosma a cerut vot de respingere a arestării, atrăgând atenția că oricare dintre parlamentari se poate afla într-o astfel de situație, pe care demnitarul de 30 de ani o consideră abuzivă întrucât, în opinia sa, încalcă prezumția de nevinovăție: ”Aşadar, dragi colegi, suntem priviţi cu toţii un pericol social şi trebuie să fim arestaţi. Vreau să beneficiez, chiar dacă mă numesc Cosma şi sunt deputat, de prezumţia de nevinovăţie… Probabil că anul acesta vor fi mai mulţi din aceasta sală în situaţia mea, la acest microfon, şi vânătoarea de politicieni va continua. Vă cer să judecaţi dacă, în calitatea mea de deputat, reprezint sau nu un pericol public. Vă cer să-mi fie respectate drepturile. Orice om trebuie considerat nevinovat până la proba culpabilităţii sale”, a spus Vlad Cosma.


El a afirmat că după ce DNA a luat la rând judeţele Constanţa, Dolj, Mureş, Argeş, Iaşi, Brăila, Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea, Harghita, Sibiu, Botoşani, a venit şi rândul Prahovei.

Votul vine după ce în ultima lună au fost publicate două rapoarte în care politicienii români sunt acuzați că frânează combaterea corupției și că au încercat să-și acorde o superimunitate în fața Justiției.

Ultimele refuzuri de ridicare a imunității

  • 11 septembrie 2012 – Camera Deputaților a votat împotriva începerii urmăririi penale împotriva lui Victor Paul Dobre (fost ministru de Interne) în dosarul referendumului, și împotriva lui Laszlo Borbely (fost minsitru al Mediului), pentru trafic de influență și fals în acte (restaurarea unui apartament al familiei)
  • Ion Stan – pe 21 decembrie 2012, Camera Deputaților respinge arestarea preventivă pentru trafic de influență
  • 7 octombrie 2013 – Senatul a respins solicitarea de începere a anchetării penale a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pentru subminarea economiei naționale, în dosarul Interagro.

Comisia juridică a camerei inferioare a Parlamentului a votat luni un raport de respingere a cererii Ministerului Justiției de încuviințare a arestării preventive a deputatului Vlad Cosma, inculpat într-un dosar de corupție alături de tatăl său, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

În Comisie, 13 deputați au votat împotriva arestării, 7 pentru, iar 3 s-au abținut. Votul este secret, iar potrivit unei declarații a liderului PNL, Crin Antonescu, liberalii din comisie au votat toți pentru încuviințarea măsurii preventive.


Raportul conținând recomandarea de respingere a arestării preventive va fi supus votului plenului Camerei Deputaților.

Vlad Cosma a refuzat să ofere presei explicații presei referitoare la acuzațiile ce i se aduc, dar a declarat, înainte de a intra la ședință (care s-a desfășurat cu ușile închise), că tatăl său, Mircea Cosma, va fi probabil ”operat pe inimă”.

”Funcțiile inculpatului potențează gradul de pericol social”

DNA a cerut pe 11 februarie, prin intermediul Ministerului Justiției (conform procedurii), încuviințarea arestării, motivându-și soliictarea: ”Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. Astfel, din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate.

Modul și circumstanțele în care inculpatul ar săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat.

Funcțiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite”.

Dosarul în care sunt acuzați președinte CJ Prahova și fiul său, deputatul

DNA Ploiești a pus în mişcare acțiunea penală față de inculpatul Vlad Cosma (deputat și vicepreședinte PSD), pentru acuzația de trafic de influență, și au început urmărirea penală împotriva tatălui acestuia, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova și al organizației PSD Prahova, pentru câte trei acte de trafic de influență.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Cosma, dar acestuia i s-a făcut rău după reținere, iar instanța a decis doar arestul al domiciliu.

În cazul fiului său, Vlad Cosma, procedura este mai complicată, întrucât se bucură de imunitate parlamentară.

 

Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, spun procurorii anticorupție, ”au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.

Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societățile respective să obțină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând ”comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi”, potrivit unui comunicat DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: