duminică

4 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2023

Dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza și pe liderul PSD Marcel Ciolacu, a fost clasat, întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”, scrie G4Media.ro.

Răspunsul oferit de DNA publicației G4Media, în legătură cu acest dosar:

În cauza disjunsă din dosarul la care faceți referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (“fapta nu este prevăzută de legea penală ….”) din Codul de Procedură Penală.


Precizăm că, în dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă (“in rem”), raportat la modalitatea de soluționare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant.

Prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat.

(Citește și: „Marcel Ciolacu anunță că în programul său de guvernare intră ”patriotismul economic”„)

Dosarul – Marcel Ciolacu și alte persoane, acuzate că au obținut ilegal certificate de revoluționar și beneficiile aferente

Dosarul in rem a fost deschis la sesizarea revoluționarului Marian Moroșanu zis ”Ceaușescu”, care acuza că mai multe persoane, printre care și Marcel Ciolacu, au obținut ilegal calitatea de ”Luptător cu Rol Determinant” în Revoluție, cu beneficii financiare.

În octombrie 2020, DNA i-a comunicat acestuia soluția de clasare față de mai mulți revoluționari reclamați de acesta. Cazul a fost disjuns față de 12 persoane, printre care și liderul PSD Marcel Ciolacu.


Acest dosar disjuns a fost clasat pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală, după cum menționează DNA în răspunsul oferit G4Media.

În 2019 Recorder a scris că liderul PSD are certificat de revoluţionar şi a cerut preschimbarea pentru a avea dreptul la indemnizaţie. „La începutul acestui an, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. Diferența dintre cele două titluri este că cel pe care l-a solicitat anul acesta vine la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut.”

USR: La Buzău nu a fost nicio revoluție

În octombrie 2022, USR a chemat în judecată Guvernul României pentru desecretizarea dosarului de revoluționar al președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Formațiunea acuză că liderul social-democraților nu a participat efectiv la Revoluția anti-comunistă din 1989, potrivit unui comunicat al partidului.

În august 2022, USR a solicitat Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML) furnizarea unor informații de interes public referitoare la dosarul de revoluționar al liderului PSD.

Nu a primit însă informațiile, întrucât acestea ar fi confidențiale.

”Marcel Ciolacu este un fals revoluționar, la Buzău nu a fost nicio revoluție. La DNA este și un proces penal, pornit în 2016, pentru că a fost declarat ilegal Buzăul ca un oraș al revoluției, de către secretarul de stat pentru revoluționari pus de PSD, ca să se poată da certificate de luptător cu merite deosebite”, arăta USR într-un comunicat transmis anul trecut.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: