joi

20 iunie, 2024

14 ianuarie, 2023

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat vineri, la Zalău, principalele obiective ale partidului său în 2023. Potrivit protocolului de guvernare, în luna mai se va produce ”rotația” premierilor, postul urmând să fie preluat de PSD, cel mai probabil chiar de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”Este menirea noastră să o facem, nu a dreptei”

În ceea ce privește politicile fiscale, Ciolacu a anunțat intenția de a reduce impozitarea muncii și, în contrapondere, de a crește impozitarea capitalului – măsuri pe care le-a calificat ca ”echitate socială”.

”Trebuie să revenim la ceea ce ne definește, la faptul că suntem social-democrați. În primul și în primul rând, echitatea socială este menirea noastră să o facem, nu menirea dreptei. Asta nu înseamnă că venim cu taxe mai mari, asta înseamnă că va trebui să reducem impozitarea muncii și va trebui să mărim impozitarea capitalului.


Va trebui să explicăm foarte clar aceste lucruri și să creăm pârghiile care ne duc la închiderea unei discrepanțe între pătura de jos și pătura de sus. Dacă vom merge în continuare fără o politică echitabilă social, la un moment dat se va reveni la o criză socială pe care o aveau când noi ne-am asumat să intrăm la guvernare”, a spus Ciolacu.

”Să nu ne fie rușine să supra-impozităm veniturile excepționale”

El a susținut și supra-impozitarea veniturilor ”excepționale” realizate de companii: ”Nu trebuie să ne fie rușine de aceste lucruri, sunt lucruri normale în toate țările europene. Nu există să ai venituri excepționale și statul să nu ți le impoziteze suplimentar pe perioada cât timp ai aceste venituri suplimentare.

Nu poți să beneficiezi de bani de la stat pentru că este pandemie și tu să faci venituri extraordinare și nimeni să nu ți le impoziteze. Nu poți să câștigi într-o criză energetică de la noi toți și nimeni să nu te impoziteze. Trebuie să lămurim aceste lucruri: nu sunt impozite în plus, sunt echități sociale pe care trebuie să le așezăm și să le explicăm foarte bine românilor”.

”Guvernarea de dreapta a adus cel mai mare deficit comercial alimentar”

Marcel Ciolacu a anunțat și intenția de a crea noi ajutoare de stat pentru producătorii agricoli, dar și pentru companiile de construcții, astfel încât acestea să își producă în România materialele de construcții.


”Este cazul să recunoaștem că ne trebuie investiții masive, având în cei doi ani de guvernare de dreapta cel mai mare deficit comercial la produsele alimentare, România fiind unul dintre cei mai mari producători agricoli. Trebuie să venim cu scheme de ajutor de stat pentru producători ca să își mărească capacitățile, astfel încât să nu mai fim obligați să importăm atât de mult (…) Trebuie să venim pentru companiile de construcții cu scheme de ajutor, să își producă materialele de construcții în România. Jumătate dintre materialele de construcții folosite în acest moment de la autostrăzi până la reparațiile de creșe sau grădinițe sunt importate”.

Coaliția cu PNL continuă după 2024, ”dacă așa doresc românii”

Șeful PSD a anunțat și intenția sa de a continua coaliția cu PNL după alegerile parlamentare din 2024, în funcție de rezultatul de la vot.

”Am vorbit și cu domnul prim-ministru Ciucă să vedem prioritățile de săptămâna viitoare: ne-am asumat această coaliție, mergem până în 2024. Dacă românii, fiindcă ei sunt suverani, vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliție largă. Repet, s-a dus perioada în care România își permitea să piardă timp”, a precizat Marcel Ciolacu.

PSD și PNL au început discuțiile referitoarea la schimbarea de premier, funcție care va fi preluată de PSD. La momentul mai 2023 se va produce și schimbul de ministere și instituții între PNL și PSD, ambele partide tatonând acum în ce măsură pot păstra totuși anumite portofolii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: