DNA a trimis Curții Supreme Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Spre deosebire de momentul declanșării anchetei, rechizitoriul reține o singură infracțiune în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea – comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.
Atât Oprea, cât și fostul procuror general Tiberiu Niţu au scăpat de acuzația de abuz în serviciu, deoarece ei au încălcat atribuții de serviciu prevăzute de o reglementare secundară, Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice.
Conform unei decizii CCR din 2017, abuzul în serviciu nu există dacă nu este încălcată legislația primară (lege sau OUG).
Fostul procuror general Tiberiu Nițu scapă total de acuzații, singura faptă reținută inițial fiind cea de abuz în serviciu.
În afara lui Gabriel Oprea, mai sunt trimiși în judecată (tot pentru ucidere din culpă):
- GENERAL MPM IMPEX SRL – firma care a excutat lucrarea din carosabil, vinovată că nu a semnalizat corespunzător groapa în care avea să cadă polițistul de 28 de ani
- MAZILU PETRE – administratorul firmei de mai sus
Agentul de poliție Bogdan Gigina (28 ani) a murit în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, când făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea. El a intrat cu motocicleta într-o groapă de pe traseu și a suferit un traumatism cranio-cerebral și facial cu fractura craniană, leziuni care au provocat decesul.
Acuzațiile aduse de DNA:
- Accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).
- Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.
- În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere.