sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2017

După o așteptare de peste jumătate de secol, administrația președintelui Donald Trump a dat publicității joi aproape 3.000 de dosare secrete despre asasinarea președintelui John F. Kennedy, amânând totuși cu șase luni dezvăluirea anumitor documente considerate prea ”sensibile”, relatează AFP.

Se aștepta publicarea a 3.100 de dosare secrete. 2.891 au fost postate online joi seara pe site-ul Arhivelor Naționale din SUA (AICI LINK), alte 209 fiind reținute încă 6 luni de FBI și CIA.

Amânarea riscă să alimenteze fluxul nesfârșit de teorii ale conspirației, chiar dacă experții nu se așteaptă la mari revelații în urma publicării acestor documente, la 50 de ani de la moartea lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, la Dallas, în Texas.


Conținând zeci, chiar sute de mii de documente niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea președinte al SUA. De pildă, unul conține un rezumat al unei reuniuni în care șeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilitățile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba.

”Americanii așteaptă și merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil” la aceste dosare, cu scopul de a fi ”informați asupra tuturor aspectelor asupra acestui eveniment decisiv”, a scris Donald Trump într-un comunicat.

Cu toate acestea, ”președintele a autorizat reținerea temporară a unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale, menținerii ordinii în afacerile externe”, precizează Arhivele Naționale americane.

Cea mai mare parte din aceste cereri sunt venite din partea CIA și FBI, poliția federală americană, potrivit unor responsabili ai administrației Trump.


Președintele american a dat termen de șase luni serviciilor de informații, până la 26 aprilie 2018, pentru a tria documentele considerate sensibile și a le cenzura, în cazul în care este necesar, în părțile cele mai delicate.

”Eu nu am de ales astăzi decât să accept să fie studiate mai degrabă decât să se permită o atingere potențială, ireversibilă la adresa securității națiunii noastre”, a spus Donald Trump.

”La capătul acestui termen, voi ordona publicarea tuturor informațiilor în cazul cărora serviciile nu vor putea să demonstreze” că ele trebuie ținute secrete, a spus președintele.

Cele mai multe dintre dosare pot fi descărcate de pe site-ul Arhivelor Naționale.

O comisie de anchetă lansată la câteva zile după moartea carismaticului președinte de 46 de ani, Comisia Warren, a concluzionat că JFK a fost ucis de fostul pușcaș marin Lee Harvey Oswald, care a acționat singur.

Această poziție oficială nu a fost suficientă niciodată totuși pentru a înăbuși ipotezele asupra unui complot urzit împotriva celui de-al 35-lea președinte american la Dallas, în Texas.

Sute de cărți și de filme au alimentat teza complotului, indicându-i pe adversarii din perioada Războiului rece, care erau URSS și Cuba, mafia și chiar vicepreședintele Lyndon B. Johnson.

Aceste ipoteze căpătaseră un nou suflu după lansarea filmului ”JFK” de Oliver Stone în 1991.

O lege fusese semnată în 1992 impunând publicarea tuturor acestor documente, integral și fără cenzură, după 25 de ani.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: