vineri

19 aprilie, 2024

19 august, 2016

tusk merkel
Donald Tusk și Angela Merkel, la începutul acestui an

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a început turneul pentru pregătirea summitului care va avea loc la Bratislava, pe 16 septembrie, și la care se va discuta despre viitorul Uniunii după Brexit.

Reuniunea de la Bratislava este una informală, deoarece Regatul nu a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care declanșează negocierile.

Summitul este organizat chiar a doua zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va susține în Parlament discursul anual privind Starea Uniunii.


Pe agenda discuțiilor ce vor fi purtate de Donald Tusk cu executivii unor state membre, figurează desigur negocierile ce vor urma cu Marea Britanie, după ce l-a referendumul de pe 23 iunie englezii au decis retragerea din UE.

Prima oprire a fost luni seara, la Berlin, unde a luat cina cancelarul Angela Merkel.

Până acum, au fost fixate întâlniri cu președintele francez – François Hollande, premierul Luxemburgului – Xavier Bettel, premierul irlandez – Enda Kenny, premierul britanic Theresa May, cel leton – Māris Kučinskis, președintele lituanian – Dalia Grybauskaitė, și premierii Estoniei – Taavi Rõivas, Ungariei – Viktor Orbán, Suediei – Stefan Löfven, Maltei – Joseph Muscat și Spaniei – Mariano Rajoy.

De remarcat  că nu există nicio întâlnire programată cu premierul Beata Szydło, deși în Marea Britanie există peste un milion de polonezi.


Donald Tusk, susținut de fosta guvernare poloneză, își va încheia mandatul anul viitor, iar până la sfârșitul acestui an va trebui anunțat dacă el va fi schimbat sau va rămâne în această poziție.

Tratatele nu impun susținerea din partea statelor din care oficialii aleși în această poziție, dar analiștii spun că Varșovia ar greși dacă nu l-ar propune pe Donald Tusk pentru un nou mandat.

Guvernul de la Varșovia are în acest moment mai multe divergențe cu liderii UE și este sub supravegherea Comisiei în cadrul mecanismului privind statul de drept.

(CITIȚI ȘI Comisia Europeană – opinie referitoare la statul de drept în Polonia. Varșovia este așteptată să răspundă îngrijorărilor Bruxellesului)

Renzi, Merkel și Hollande, mini-summit pe o insulă din Mediterana

Luni, șeful guvernului italian – Matteo Renzi, cancelarul german – Angela Merkel și președintele francez – Francois Hollande participă la un mini-summit post-Brexit, pe insula Vnetotene, din Mediterana.

Cei trei vor susține o conferință de presă la finalul întâlnirii.

Insula Ventotene a servit regimului fascist italian între 1941 și 1943 drept loc de exil pentru opozanții politici, printre care fostul președinte Sandro Pertini și Altiero Spinelli, un om politic considerat unul dintre părinții fondatori ai UE.

Prim-ministrul italian vrea să facă din această închisoare, în prezent parțial deteriorată, un loc de cercetare pentru tinerii europeni.

Pe de altă parte, reamintim că președintele francez a efectuat și el un turneu european după referendumul britanic, în cadrul căruia s-a deplasat la Praga, Lisabona și Dublin.

Chestiunea principală discutată de statele membre este dacă Uniunea trebuie să se îndrepte spre mai multă Europă sau dacă anumite atribuții ale Bruxelles-ului trebuie returnate statelor memre, așa cum doresc țările din centrul și estul continentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: