joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2015

Donald-TuskDonald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat vineri seara, la încheierea reuniunii de iarnă a Consiliului European, că North Stream 2 nu este în interesul Europei și va crește dependența de gazele naturale din Rusia.

„În opinia mea, North Stream 2  nu va ajuta la diversificare și nici nu va reduce dependența dependența”, a spus Donald Tusk.

“Comisia a apreciat că, dacă s-ar construi North Stream 2, aceasta ar crește dependența Europei de un singur furnizor și ar concentra 80% sută din importurile de gaze naturale din Rusia pe o singură rută. De asemenea, ar duce la o poziție dominantă a Gazprom pe piața germană, prin creșterea ponderii sale la peste 60%. Din punctul meu de vedere, North Stream nu ajuta diversificarea și nici nu va reduce dependență energetică”, a declarat Donald Tusk, la conferința de presă de la finalul Consiliului.


Inițial, subiectul nu a figurat pe agenda summitului, însă a fost abordat la insistența a 10 state membre din Europa de Est și Centrală, nemulțumite de perspectiva acestui proiect care le-ar lăsa fără veniturile din taxa de tranzit încasate din preluarea gazelor livrate Uniunii pe ruta Ucraina.

România se numără printre cele 10 state, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul de Externe pentru cursdeguvernare.ro

Președintele Consiliului European a adăugat că nu s-a decis nimic în ceea ce privește respectarea de către acest proiect a legislației cunoscute sub numele de Cel de-al treilea pachet pentru energie, care stabilește regulile de pe piață privind structura acționaritului .

Rămâne ca evaluarea tehnică și juridică să fie finalizată de Comisia Europeană, a mai spus Donald Tusk.


Subiectul nu apare în concluziile summitului în mod explicit, dar acestea menționează că „orice nouă infrastructură trebuie să respecte în totalitate Cel de-al treilea pachet pentru energie și legislația europeană aplicabilă, și să fie în conformitate cu obiectivele Uniunii Energetice”.

Proiectul North Stream 2 vine după ce Comisia Europeană a declarat că South Stream nu îndeplinește criteriile din cel de-al treilea pachet pentru energie, iar state precum Bulgaria, Ungaria, Italia au pierdut astfel potențiale venituri din tranzitarea teritoriilor lor de către acel gazoduct.

Proiectul gazoductului din nordul continentului ar transporta gaze naturale direct în Germania (de unde acestea ar putea fi preluate de alte state europene) și ar elimina Ucraina din aprovizionarea Uniunii.

Viktor Orban – Subiectul North Stream 2 este mai complicat decât cel al imigrației

„Pentru Italia, dar și pentru Bulgaria și alte state membre, a fost, de asemenea, important să se clarifice de ce South Stream a fost imposibil și North Stream II ar fi posibil”, a declarat Donald Tusk despre dezbaterile ce au avut loc pe acest subiect la summitul de vineri.

Premierul ungar, Viktor Orban, a  explicat la finalul discuțiilor că acest proiect are implicații strategice.

North Stream II are legătură cu ” Ucraina, și South Stream, și standarde duble”, le-a spus el jurnaliștilor. Subiectul „este chiar mai complicat decât problema imigranților”, principalul subiect al summitului, a mai adăugat premierul Ungariei.

El a spus că vrea să audă măcar un „argument rezonabil” care să arate de ce South Stream este rău și North Stream este acceptabil.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că dorința politica a Germaniei și a altor state este ca Ucraina să nu piardă complet calitatea de țară de tranzit, ci să se găsească soluții în această privință.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: