Evenimentul

Guvernul Orban – demis după un mandat de 3 luni și o zi. Un pas spre anticipate

Guvernul Orban a fost demis miercuri prin moțiune de cenzură, cu 261 voturi pentru, cu 28 mai mult decât majoritatea necesară. Statistica oficială: voturi exprimate… Mai mult

05.02.2020

La obiect

Paradoxurile salariului minim românesc în context european

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, salariul minim brut din România a ajuns în ianuarie 2020 la suma de 466 euro, peste cele din Bulgaria (312… Mai mult

04.02.2020

La obiect

Guvernele României au redus cu 17% acumulările cetățenilor în pensiile private, prin reducerea contribuției

Din cauza nerespectării legii 411/2004, a fondurilor de pensii administrate privat, românii au acumulat, în contul lor personal de Pilon 2, sume cu 17% mai… Mai mult

03.02.2020

Chestiunea

România – cel mai ridicat risc de sărăcie pentru persoanele care lucrează

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România conduce în topul european al riscului de sărăcie pentru persoanele care lucrează, cu un procentaj calculat pentru anul 2018… Mai mult

03.02.2020

Cronicile

Donald Tusk întrevede un val de referendumuri în statele UE în cazul că se vor face concesii Marii Britanii

de Alexandra Pele 11.2.2016

Donald-TuskȘi alți lideri europeni sunt pregătiți să copieze tacticile premierului britanic David Cameron pentru propriile ”obiective egoiste”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk, avertizând că politicile populiste ar putea împinge Uniunea la ”suicid”, transmite Financial Times.

Comentariile au fost făcute miercuri, când președintele Consiliului European a anunțat că își eliberează agenda de săptămâna viitoare pentru a se concentra pe discuțiile ”foarte fragile” privind ”noul acord” cu Marea Britanie care urmează să fie dezbătut la summit-ul european de la jumătatea lunii.

Tusk a promis că va face ”orice” pentru a asigura rămânerea Marii Britanii în UE, dar s-a arătat ”foarte temător” cu privire la posibilitatea ca exemplul negocierilor sub amenințarea referendumului să devine ”un model foarte atractiv pentru anumiți politicieni din Europa de a-și atinge obiective interne foarte egoiste”.

”Nu este doar o intuiție. Știu că unii politicieni din Europa sunt pregătiți să folosească acest model pentru a sublinia că sunt independenți de Bruxelles și UE. Este cea mai populară melodie politică din unele capitale”, a comentat Tusk.

Președintele Consiliului nu a nominalizat capitalele în cauză, însă diplomații europeni s-au arătat îngrijorați în ultimele săptămâni că Italia, Polonia și Ungaria ar putea urma exemplul lui David Cameron de a negocia cu UE sub amenințarea unui referendum. Într-un interviu acordat miercuri, premierul italian Matteo Renzi a asemănat Uniunea Europeană cu ”orchestra de pe Titanic”.

”Noul acord” dintre UE și Marea Britanie va fi analizat la summit-ul european de săptămâna viitoare. Documentul obținut de presa internațională nu prevede modificări substanțiale față de propunerea înaintată anterior de Tusk, a mecanismului ”frânei de urgență”.

Principala îngrijorare a Londrei vor fi, cel mai probabil, amendamentele aduse măsurilor prudențiale pentru statele din afara zonei euro. Marea Britanie viza o mai mare independeță în ceea ce privește reglementarea ”City”-ului. Modificările aduse acordului clarifică faptul că Marea Britanie nu va putea opera în afara regulilor europene de reglementare a băncilor și instituțiilor financiare. Noua porpunere prevede ”provizioane diferite în interiorul unui cadru de reglementare unic”.

Diplomații europeni nu se așteaptă că noul acord să fie respins prin veto. Tusk este însă îngrijorat cu privire la deraierea discuțiilor dacă Marea Britanie va veni cu noi solicitări sau dacă alte state vor cere la rândul lor propriile reforme.

Un risc major îl reprezintă grupul statelor care sprijină reducerea beneficiilor pentru migranți: Danemarca, Germania și Austria. Textul revizuit al acordului limitează utilizarea ”frânei de urgență” la Marea Britanie și posibil Suedia, celelalte state europene neîncadrându-se în condițiile impuse.

O listă a statelor care s-ar putea agăța de precedentul UK

Pe de altă parte, tot mai mulți analiști atrag atenția că și alte state membre ar putea urma modelul de negociere al Marii Britanii pentru a-și impune propria agendă.

”Faptul că David Cameron a ridicat o serie de probleme și că toate acestea au fost adresate creează un precedent politic”, spune Vincenzo Scarpetta, analist politic la un think tank din Londra, citat de Bloomberg.

Fundamentele economice ale Europei au fost afectate de criza datoriilor guvernamentale și acum de valul de refugiați din Orientul Mijlociu, ceea ce a dus la afirmarea mișcărilor populiste de la Madrid la Helsinki și care ar putea solicita măsuri care să corespundă propriilor obiective.

  • Italia: Premierul italian Mateo Renzi vrea o integrare mai strânsă a statelor din zona euro, dar și o flexibilitate mai mare a cheltuielilor bugetare.
  • Ungaria: Premierul Viktor Orban vrea o mai mare libertate în privind politicilor interne, de la reglementările din zona financiară la cele privind statul de drept.
  • Polonia: După o lungă perioadă de dominație a unui partid pro-european, puterea din Polonia a fost preluată de conservatorii de la Lege și Dreptate. Noul guvern ar putea deraia planurile europenilor cu privire la politica de apărare comună. În viitor, partidul ar putea chiar încerca să schimbe legislația potrivit căreia statele membre UE (cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei) sunt obligate să adere la zona euro.
  • Finlanda: Poziția findalenzilor este diametral opusă. Ei vor o întărire a puterilor Comisiei Europene cu privire la deciziile inter-guvernamentale. Acest lucra ar permite UE să sancționeze mai ușor statele care încalcă regulile privind cheltuielile publice.
  • Danemarca: Partidul danez care se opune imigrației a câștigat aproape o cincime din voturile de la scrutinul de anul trecut. Opinia publică din Danemarca pe tema beneficiilor sociale pentru migranți este similară cu cea din Marea Britanie.
  • Spania: Disputa cu Marea Britanie le-a dat speranțe separatiștilor din Spania. Înțelegerea dintre Cameron și Tusk arată că UE ”este capabilă să găsească propuneri care să reflecte realitatea politică”, a comentat președintele catalan Carles Puigdemont.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.2.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Coronavirus politic: epidemia fragilizează poziția președintelui Xi Jinping, cel mai puternic lider de după Mao

Iulian Soare

Autoritățile chineze se luptă să apere reputația guvernului comunist, pe măsură ce epidemia de coronavirus se răspândește și afectează imaginea elitei politice, scrie Washington Examiner.… Mai mult

Stiri

”PNDL trebuie regândit, nu desființat” – președintele Iohannis, la adunarea primarilor de comune:

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis susține continuarea programului PNDL, dar consideră că acesta trebuie regândit, pentru a se stopa risipirea banilor publici pe lucrări inutile. Prezentă și… Mai mult

Europa

Bătălia epică dintre Mediu și Agricultură provocată de Green Deal în Bugetul multianual al UE

Victor Bratu

Directoratele Generale de Mediu și Agricultură din cadrul Comisiei Europene sunt în ”război” din cauza opiniilor divergente în legătură cu amploarea măsurilor pe care UE… Mai mult

Stiri

Marile companii ale lumii și fabricile lor din China blocate de coronavirus. Lista bunelor intenţii şi teama de recesiune

Adrian N Ionescu

Marile companii occidentale, care au zeci de fabrici în China, fac eforturi timide să repornească activitatea, măcar parţial, în unele din acestea, în vreme ce… Mai mult

Stiri

Mandate nelimitate la conducerea Consiliului Concurenței – legea a fost modificată

Vladimir Ionescu

Guvernul a eliminat în ianuarie limitarea la două mandate a membrilor plenului Consiliului Concurenței, astfel încât funcția de președinte al acestei instituții poate fi deținută… Mai mult

Stiri

Schimbare de încadrare în dosarul accidentului produs de Mario Iorgulescu: procurorii cer arestarea pentru omor

Vladimir Ionescu

Procurorii au cerut luni, Tribunalului București, mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Mario Iorgulescu, acuzat că a provocat un accident rutier în care și-a… Mai mult

Stiri

Prima alianță electorală locală: PSD, ALDE și Pro România, candidați unici în întreg județul Bistrița

Razvan Diaconu

PSD, Pro România și ALDE vor merge împreună în alegerile locale de la nivelul județului Bistrița Năsăud, a anunțat luni președintele PSD Bistrița, Radu Moldovan… Mai mult