sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2017

Uniunea Europeană și SUA nu au o ”poziție comună” cu privire la Rusia, a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială avută la Bruxelles de liderii UE cu președintele SUA Donald Trump, relatează AFP.

”Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi, domnule președinte și eu însumi, că avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei”, a admis Donald Tusk în fața presei, la încheierea discuțiilor cu președintele american.

”În cursul întrevederii cu președintele Trump, am discutat despre politică externă, schimbările climatice și relațiile comerciale. Sentimentul meu este că suntem de acord cu privire la numeroase subiecte și în primul rând și mai ales în ceea ce privește combaterea terorismului”, a explicat președintele Consiliului European.


Dar ”unele probleme rămân deschise, cum sunt schimbările climatice și comerțul”, a subliniat Tusk, înainte de a aborda deschis problema absenței unei poziții comune privind Rusia, chiar dacă, ”atunci când este vorba de conflictul din Ucraina, se pare că suntem pe aceeași linie”, după cum a remarcat președintele Consiliului.

”Principalul meu mesaj către dl Trump a fost faptul că ceea ce dădea cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație erau valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană. Cea mai importantă sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori și nu numai a intereselor”, a menționat Donald Tusk.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Donald Trump a fost primit joi, la Bruxelles, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa întâlnire cu liderii unei Uniuni Europene pe care, anterior, liderul de la Casa Albă a criticat-o sever.

Acestora li s-a alăturat ulterior, într-o reuniune extinsă, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Prima întrevedere a lui Donald Trump cu șefii instituțiilor europene a durat în jur de oră și jumătate.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: