vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 februarie, 2019

Donald Trump și președintele FED, Jerome Powell

Creşterea economiei SUA, mai lentă în 2019 deşi solidă,  se confruntă cu riscurile sporite de încetinire pe plan mondial, a volatilităţii pieţelor financiare şi cu cele privind politica comercială americană, potrivit Federal Reserve (FED).

Banca centrală a SUA a anunţat că va amâna momentul următoarei majorări a dobânzii de referință, pe fondul „semnalelor contradictorii”  ale economiei globale și în funcție de evoluțiile interne, potrivit raportului semianual prezentat Congersului de Jerome Powell, preşedintele FED.

Raportul sesizează traiectoriile diferite ale economiei americane (încă solidă) şi ale restului economiilor lumii, marcate de încetinirea din Europa și China, sub semnul incertitudinilor legate de Brexit și al negocierilor comerciale cu SUA.


Totodată, președintele Donald Trump a lansat mesajul optimist în context privind eventualitatea încheierii unei înțelegeri cu omologul său chinez Xi Jinping privind sfârșitul războilului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii.

Fructele „armistiţiului” cu China

Negociatorii americani și chinezi ar fi pe cale să niveleze diferenţele de poziţii privind tratamentul prefernţial al autorităţilor chineze aplicat companiilor sale de stat, subvenţiile, „transferurile forţate de tehnologie şi ciber-furturile”, potrivit Reuters.

Memorandumuri de înţelegere ar urma să se semenze în consecinţă, până la sfârşitul din martie al armistiţiului declarat  de cei doi preşedinţi privind sporirea suprataxelor comerciale bilaterale.

În acelaşi timp, estimările FED indică un avans al PIB-ului SUA de mai puţin de 3% în 2018 şi uşor mai mic în 2019. Banca Centrală americană a decis să menţină dobânda de referinţă în intervalul 2,25% – 2,5% şi a consacrat astfel ajustarea politicii monetare spre o abordare de tip „aşteaptă şi vezi”.


Federal Reserve a majorat dobânzile de patru ori ratele de dobândă de politică monetară, ultima oară în decembrie, când a semnalat că ar putea adopta alte două noi majorări în cursul anului 2019.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: