marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2021

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, și a doua oară când este achitat grație votului senatorilor republicani.

Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”.


Doar șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând în favoarea condamnării fostului președinte. Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Senatul american numără 50 de republicani și 50 de democrați, raportul de forțe fiind înclinat, în cazul egalității, de votul vicepreședintei Kamala Harris (democrată), care este și președinte al Senatului.

A fost cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie.

(Citiți și: ”Actul de punere sub acuzare a lui Donald Trump a fost prezentat Senatului, procesul începe pe 9 februarie”)

Donald Trump: Mișcarea noastră este doar la început

„A fost încă un episod al celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria noastră”, a transmis fostul președinte, care îi învinovățește pe rivalii democrați.


„Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, Make America Great Again, este doar la început”, spune Trump în comunicatul său.

„În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să merg mai departe în incredibila noastră călătorie pentru măreţia Americii”, le spune miliardarul republican susținătorilor săi.

Joe Biden: Un capitol trist al istoriei noastre

Prin intermediul unui comunicat emis de Casa Albă, președintele Joe Biden i-a îndemnat pe americani ”să apere democrația”.

”Chiar şi cei care s-au opus inculpării, precum liderul minorităţii din Senat, McConnell, cred că Donald Trump a fost vinovat de o «neglijenţă în serviciu condamnabilă» şi că este «responsabil, practic şi moral, pentru provocarea» violenţelor dezlănţuite asupra Capitoliului”, a spus Biden.

Despre cei care au luptat în acea zi să apere instituţiile statului, el a spus: „Acest trist capitol în istoria noastre ne-a amintit că democraţia este fragilă. Trebuie mereu apărată. Trebuie să fim mereu vigilenţi… Fiecare dintre noi are o sarcină şi o responsabilitate, ca americani şi mai ales ca lideri, să apărăm adevărul şi să învingem minciunile”.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanților.

Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui. Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: