Dominația asistenţilor vocali Alexa (Amazon), Siri (Apple) şi Google Assistant (Alphabet) pe piața europeană a declanșat îngrijorarea Comisiei Europene privind posibilele practici anticoncurenţiale ale acestora, în urma unei anchete la care au participat peste 200 de companii.
Asistenții vocali ar stimula dependența de anumite dispozitive inteligente, printre altele, potrivit rezultatelor anchetei, citatde Reuters.
Alexa, Siri şi Google Assistant sunt cei mai populari asistenţi vocali de pe dispozitivele din Europa, iar piaţa globală urmează să se dubleze până la 8,4 milioane dispozitive, între 2020 şi 2024, potrivit firmei de cercetare Statista.
„Am obervat unele practici bine cunoscute care pot duce la controlul pieței. După rezultatele preliminare ale anchetei, se pare că îngrijorările noastra sunt împărtășite de mulți jucători pe piațăֲ”, , a declarat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, citată de Reuters.
Comisarul european a precizat că este încă prea devreme să se declanșeze acțiuni împotriva companiilor inclriminate.
Deciziile vor fi luate în urma consultării publice care se încheie pe 1 septembrie și nu înainte de publicarea raportului final în prima parte a anului 2022.
Practicile anticoncurențiale ale coloșilor IT
Îngrijorările vizează în primul rând anumite practici de exclusivitate şi de stimulare a dependenței utilizatorilor de asistenţii vocali de produsele anumitor producători de dispozitive inteligente.
De exemplu, utilizatorii sunt împiedicați să instaleze asistenţi vocali diferiţi pentru acelaşi dispozitiv.
În al doilea rând, asistenţii vocali îşi promovează propriile lor servicii sau cele ale terţelor părţi prin setările default ale dispozitivelor companiilor respective, restrângând astfel serviciile rivalilor.
O a treia îngrijorare are legătură cu cantitatea mare de date puse la dispoziţia furnizorilor de asistenţi vocali.
Respondenţii la ancheta sectorială consideră că accesul la date şi acumularea acestora în cantități mari ar oferi furnizorilor de asistenţă vocală avantaje pentru îmbunătăţirea serviciilor şi poziţia pe piaţă a asistenţilor lor vocali de uz general.
Totodată, astfel, şi-ar exercita mai uşor influenţa pe pieţele adiacente.
În sfârşit, îngrijorează lipsa de interoperabilitate între dispozitive.
(Citiți și: „Cei mai puternici oamenii din IT, față în față cu Congresul american: Principalele acuzații și răspunsurile șefilor Facebook, Amazon, Apple și Google”)
Amazon a contrazis rezultatele anchetei. Google și Apple nu au comentat.
Anchete similare derulate în trecut de executivul comunitar în domeniul precum comerţul electronic, produse farmaceutice, servicii financiare şi energie s-au finalizat cu acţiuni în justiţie împotriva unor companii şi amenzi consistente.
Margrethe Vestager a propus noi reguli mai dure prin proiectul Regulamentului Pieței Digitalei care să vizeze aceste practici anticoncurențiale. Actul urmează să fie aprobat de Parlament și de Consiliul UE.