Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Chestiunea

Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult

03.12.2019

Interviu

Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Doi ani de război în Ucraina: Costurile umane ale agresiunii ruse și efectele într-o ”lume altfel”

de Victor Bratu 19.4.2016

FOTO: Ria Novosti

9 mai 2014. Vladimir Putin vizitează Crimeea proaspăt anexată. FOTO: Ria Novosti

Tentativa de ieșire din sfera de influență a Rusiei a costat Ucraina teritorii și mii de vieți omenești pierdute într-un război care a tocmai a intrat în al treilea an.

Efectul agresiunii ruse este resimțit inclusiv în plan internațional, acolo unde SUA s-au dovedit a fi principalul oponent al hegemoniei rusești din Europa.

Unitatea Occidentului în ceea ce privește sancțiunile impuse la adresa Rusiei a fost depășită de unitatea manifestată de statele membre NATO, care au reacționat ferm pentru protejarea securițății colective.

Efectele locale

Doi ani au trecut de la decizia noii puteri pro-Occidentale de la Kiev de a demara în estul Ucrainei o operațiune anti-teroristă. De la acea dată, numărul victimelor de război se cifrează la zeci de mii.

Un infografic realizat de Ucraina Today sintetizează principalele date:

  • 1Operațiunea anti-teroristă a fost decisă pe data de 13 aprilie 2014, ca răspuns la primele tentative ale grupărilor armate ilegale pro-rusești de cucerire a clădirilor administrative și a obiectivelor de securitate aflate în regiunea Dombas.
  • Pe 12 aprilie 2014, grupări de ”omuleți verzi” au ocupat secții de Poliție din localitățile Sloviansk și Kramatorsk.
  • La vremea respectivă, rebelii, care s-au dovedit ulterior a fi militanți pro-ruși, au beneficiat de susținerea acțiunilor derulate primită din partea unor oficiali locali. Complicitatea autorităților locale a dat posibilitatea rebelilor să organizeze o blocadă a căilor de acces spre localitățile din estul Ucrainei.
  • Potrivit statisticilor naționale și internaționale, peste 30.000 de oameni au avut de suferit în perioada derulării acestui conflict: 9.000 de oameni au fost omorâți și peste 21.000 au fost răniți.
  • Aproximativ 1,6 milioane de ucraineni au fost nevoiți să plece din zona de conflict.
  • Guvernul de la Kiev a organizat 6 acțiuni de mobilizare în încercarea de a înregimenta forțe capapile să apere integritatea teritorială.
  • În ciuda semnării acordului de la Minsk, soldați și civili cad în continuare victime din cauza violării zilnice a acordului de pace.

Un altfel de Occident: unitatea europeană pusă la încercare

Anexarea Crimeii și provocarea conflictului armat din estul Ucrainei a atras două tipuri de reacții din partea Occidentului: câteva seturi de sancțiuni economice și măsuri dictate de NATO pentru asigurarea securității colective.

Sancțiunile economice au pornit de la ”semnalul” dat de primul set îndreptat împotriva unor persoane. În timp, sancțiunile economice au devenit cuprinzătoare, lovind puternic sectorul financiar și economia rusă.

Principalul punct slab a fost însă lipsa de unitate în cadrul UE şi opiniile divergente privind utilitatea impunerii acestor sancţiuni.

Au existat companii europene care au încălcat în secret embargoul şi au livrat Rusiei produse interzise. Sau, în alte cazuri, produsele UE au ajuns în Rusia importate din Belarus: fructele de mare din Norgevia, produse lactate fabricate în Lituania şi Polonia, sau carne din Olanda, Germania şi Polonia care apare etichetată ca provenind din Brazilia.

În martie 2015, sancţiunile UE şi SUA împotriva Rusiei se aplicau deja de un an şi Occidentul a anunţat prelungirea lor nu fără dispute între lideri europeni.

orban-putin-hungar_3203042bRusia a încercat permanent să spargă unitatea Occidentului în acest demers, reușind în 2015 să semneze contracte importante cu Ungaria sau Grecia pentru proiecte deocamdată rămase pe hârtie.

Propaganda rusească acționează, deocamdată fără progrese evidente, în multe state europene.

Din punct de vedere instituțional, UE a avut un răspuns ferm: în vara anului 2015 Parlamentul European a decis revizuirea drastică a relațiilor cu Rusia, ”prioritate zero” fiind menținerea unei poziții unitare față de anexarea ilegală a Crimeei și implicarea Rusiei în conflictele din Ucraina.

În premieră, Parlamentul European a solicitat Comisia Europeană să furnizeze ”fonduri adecvate”, care să finanțeze ”proiecte concrete de blocare a propagandei ruse care acționează atât în interiorul granițelor UE dar și în afara acestora”.

Răspunsul militar

Rusia nu a recunoscut niciodată implicarea forțelor sale armate în conflictul din Ucraina însă nu a putut ascunde mobilizarea miilor de soldați la granița cu Ucraina.

După două decenii în care NATO a încercat construirea unui parteneriat cu Rusia, Alianţa nord-atlantică este din nou obligată să trateze Moscova ce pe un adversar, anunța în mai 2014 adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

lakotaReacția NATO a fost gradată, dar fermă: la numai 2 luni de la anexarea Peninsulei Crimeea, NATO a început ample exerciții militare în Statele Baltice. Au urmat exerciții în Polonia, România și în zona Mării Negre.

În august 2014, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirmă că “agresiunea rusă” împotriva Ucrainei justifică pregătirea unor “noi planuri de apărare”. Planuri care au fost aprobare la summit-ul din septembrie 2014 din Țara Galilor, moment de la care Rusia devine un inamic pentru NATO sau o posibilă ameninţare.

În replică, Federaţia Rusă îşi actualizează doctrina militară, noile ameninţări, aşa cum sunt definite de Moscova, ar fi: extinderea NATO, scutul american antirachetă şi criza politică din Ucraina.

Printre măsurile implementate în 2015 se numără crearea unei forţe de reacţie rapidă, de mici dimensiuni, capabilă să reacţionze într-un timp foate scurt în cazul în care vreunul dintre Aliaţi ar fi atacat.

În sprijinul acestei forţe, au fost create comandamente NATO pe teritoriul ţărilor est-europene, inclusiv în România, în care s-au amplasat centre de comandă şi control, dar şi provizii şi tehnică militară care ar putea fi folosită de acestă forţă „vârf de lance” a NATO.

Statele membre NATO au decis în unanimitete sporirea cheltuielilor de apărare la un nivel de minim 2% din PIB. SUA au alocat miliarde de dolari pentru operaționalizarea scutului anti-rachetă, ce are o componentă românească la Deveselu, și pentru detașarea în Europa, prin rotație,  a trei brigăzi armate.

La orizont se află un nou summit NATO, organizat la Varșovia, unde sunt așteptate noi decizii esențiale pentru asigurarea securității flancului estic al Europei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.4.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Compromis pe condițiile de muncă ale transportatorilor. Concesiile făcute de Vestul și Estul UE

Iulian Soare

Negociatorii Parlamentului European şi ai statelor membre au ajuns joi dimineaţa la un preacord pentru reformarea condiţiilor de lucru ale transportatorilor, subiect ce face obiectul… Mai mult

Stiri

Autonomia limitată a regiunilor separatiste din Ucraina a fost extinsă cu 1 an

Iulian Soare

Parlamentul de la Kiev a extins joi, cu un an, reglementarea ce conferă autonomie limitată regiunilor controlate de separatişti din estul ţării. “Statutul special” al… Mai mult

Stiri

Document / Consiliul fiscal consideră că și guvernul PNL supraestimează veniturile din TVA și accize

Razvan Diaconu

Consiliul fiscal consideră că starea bugetului public rămâne foarte încordată având în vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget și apreciază… Mai mult

Digital

Prim pas spre debirocratizare / Casa de Pensii, Agenția pentru Șomaj și cea pentru Plăți Sociale vor fi conectate la REVISAL

Mariana Bechir

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Casa Naţională de Pensii vor fi conectate, de… Mai mult

Digital

Ioan Sărmaș, consilier PNL la Primăria Cluj Napoca, numit președinte al Agenției Agenda Digitală

Vladimir Ionescu

Ioan Sabin Sărmaș, consilier local la primăria Cluj Napoca, a fost numit, miercuri, în funcția de președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României (AADR),… Mai mult

Stiri

Israel se îndreaptă către organizarea unui al treilea scrutin general în decurs de 1 an

Vladimir Ionescu

Israelul va trece din nou prin alegeri parlamentare anticipate, al treilea în ultimele 12 luni, după ce nici liderul opoziţiei, Benny Gantz, nu a putut… Mai mult

Stiri

Lista amendamentelor acceptate de Guvern la pachetul de asumare a răspunderii. Pledoaria lui Ludovic Orban

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a prezintat în fața Parlamentului cele trei proiecte de lege pentru care ăși asumă răspunderea, inclusiv cu modificările acceptate în şedinţa de… Mai mult