vineri

3 mai, 2024

15 mai, 2014

În paralel cu lansarea spre dezbatere publică a legislaţiei vizând eliminarea sau comasarea unor taxe, Ministerul Finanţelor modifică Codul Fiscal prin înaintarea spre aprobarea guvernului a normelor metodologice referitoare la  impozitul pe profit, accize şi alte taxe speciale și impozitul pe construcţii.

În 2013, Guvernul anunţa că mult așteptata rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală este aproape finalizată. Intenţia guvernului, potrivit unor declaraţii făcute de secretarul de stat Dan Manolescu în octombrie 2013, era ca noul Cod Fiscal să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

“Din păcate, acest lucru a trebuit amânat.  În câteva luni reluăm procesul, iar la toamnă ne dorim ca acest Cod rescris să fie aprobat de Parlament”, anunţa în ianuarie 2014 secretarul de stat Dan Manolescu, la o conferinţă pe teme de fiscalitate.


În 20014, Guvernul a modificat Codul Fiscal de trei ori: în luna martie, de două ori, şi în ianuarie.

Noile modificări

Iminenta modificare de Cod Fiscal este determinată de necesitatea actualizării metodologiei de aplicare unitară a dispoziţiilor privind Codul fiscal, ca urmare a unor modificări legislative precedente precum şi, explică guvernul, „a altor aspecte tehnice generate de situaţii apărute în aplicarea prevederilor Codului fiscal”.

În acest context, se vor adopta norme metodologice referitoare, în principal, la:

Impozitul pe profit.

  • condiţiile de determinare a profitului reinvestit scutit de impozit
  • elaborarea clarificărilor, de ordin tehnic, pentru contribuabilii care aplică reglementări contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) şi care, la prima aplicare a IFRS, evaluează imobilizările corporale, la valoarea justă şi optează să utilizeze această valoare drept cost presupus

Citiţi şi „Consiliul Fiscal: Guvernul a calculat geşit impactul bugetar la neimpozitarea profitului reinvestit. Scenariile CF”


Accize şi alte taxe speciale.

  • corelarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal cu modificările şi completările aduse Codului fiscal
  • aplicarea regulamentului european privind recunoaşterea reciprocă a procedurilor pentru denaturarea completă a alcoolului în scopul scutirii de la plata accizelor
  • clarificări şi precizări de ordin tehnic

Impozitul pe construcţii.

  • exemplificări de încadrare în categoria construcţii a anumitor mijloacelor fixe complexe care, pe baza caracetristicilor tehnice deţinute, sunt compuse atât din componente construcţii, cât şi din instalaţii şi echipamente
  • clarificarea modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii
  • clarificarea aplicării impozitului pentru construcţiile existente în patrimoniul contribuabililor, destinate vânzării

Descărcaţi AICI fundamentarea modificărilor (cu explicaţii complete) la Codul Fiscal

Simplificarea: Comasări de taxe fiscale și parafiscale

Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, instituţia a lansat în dezbatere publică, miercuri, două proiecte de acte normative a căror aplicare, coroborată cu alte acte din legislaţia secundară, vor conduce la eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale şi tarife.

Conform notelor de fundamentare care însoţesc cele două proiecte de act normative, impactul bugetar total calculat de Ministerul Finanţelor este unul negativ, sub un milion de lei pe an.

Potrivit declarațiilor inițiale ale prtemierului, guvernul identificase 70 de taxe care puteai fi eliminate, cu un impact bugetar de 2 milioane de lei.

Ce taxe elimină guvernul Victor Ponta

Cele două proiecte puse în dezbatere publică miercuri urmează să elimine 27 de taxe şi tarife nefiscale, iar prin ordine de ministru, care se vor aproba concomitent, vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.

În legătură cu taxele care se vor desfiinţa sau comasa, ministerul a comunicat că a fost analizată eficienţa economică a acestora şi ministrul Petrescu a ajuns la concluzia că nivelul încasărilor realizate este nesemnificativ în raport cu costurile de colectare.

Ministerul nu renunţă integral la veniturile realizate, multe dintre taxe fiind eliminate prin comasare, adică “prin construcţia unor tarife grupate si individualizate in funcţie de tipologia activităţilor şi serviciilor prestate de fiecare instituţie.”

Exemple oferite de ministrul Ioana Petrescu

O serie de exemple de taxe şi tarife cu caracter nefiscal ce urmează a fi anulate au fost oferite de ministrul Ioana Petrescu:

  • Ministerul Afacerilor Interne. Tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei – al cărui nivel este 22 lei
  • Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Tarif asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră. Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/fişă sintetică/statistică unicriterială. Tarif pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii – 11 lei/firmă
  • Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală. Tarif pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislatia in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice) – 73 lei/ora
  • Consiliul Concurenţei. Tarif privind accesul la documentaţie (documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale) – 150 lei/solicitare
  • Ministerul pentru Societatea Informaţională. Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator
  • Ministerul Sănătăţii. Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor – 300 lei/aviz

Impactul bugetar calculate de Ministerul de Finanţe este:

  • Prin proiectul care vizează taxele şi tarifele nefiscale: – 707.000 lei încasări bugetare (medie calculată pe 5 ani)
  • Prin proiectul care vizează taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii: -64.285 lei încasări bugetare (medie calculată pe 5 ani) şi – 54.432 lei venituri proprii ale instituţiilor implicate (medie calculată pe 5 ani)

Descărcaţi AICI nota de fundamentare a proiectului privind taxele şi tarifele nefiscale

Descărcaţi AICI nota de fundamentare a proiectului privind taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii

Câte taxe sunt în România, câte a tăiat Emil Boc

În prezent, în afara taxelor fiscale, în România se plătesc 364 de taxe parafiscale. Acestea sunt gestionate de 24 de instituţii, în conformitate cu 215 acte normative emise în acest sens.

O precedentă măsură de comasare sau de eliminare de taxe a fost luată în 2009, de către Guvernul Boc: cele 491 de taxe şi tarife existente la acea dată au fost reduse la 364.

Potrivit declarațiilor de la acea vreme ale premierului, s-au desființat, redus şi comasat 189 de taxe şi tarife din totalul de 491, ceea ce înseamnă o reducere cu 38,49%, cu un impact la nivelul contribuabililor, spunea Emil Boc, de 75 milioane de euro pe un an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: