joi

25 aprilie, 2024

31 iulie, 2014

Arkadi Rotenberg şi preşedintele Putin
Arkadi Rotenberg şi preşedintele Putin; FOTO: jewishbusinessnews.com

Uniunea Europeană a sancţionat, pentru prima dată, persoane din cercul apropiat preşedintelui Vladimir Putin. Jurnalul Oficial al UE a publicat miercuri seara lista cu numele acestora.

Oligarhul Arkadi Rotenberg se regăseşte acum şi pe lista UE, după ce SUA l-au pus încă din primele runde de sancţiuni. UE argumentează, potrivit explicaţiilor publicete în Jurnalul Oficial al UE, că Arkadi Rotenberg “este o cunoştinţă veche a preşedintelui Putin şi fostul partener de judo al acestuia”.

“Domnul Rotenberg şi-a dezvoltat averea în timpul mandatului preşedintelui Putin. A fost favorizat de decidenţii ruşi la atribuirea unor contracte importante de către statul rus sau de către întreprinderi de stat ruse. Societăţilor acestuia le-au fost acordate mai multe contracte deosebit de rentabile pentru pregătirea JO de la Soci”, se mai arată în documentul citat.


Omul de afaceri în vârstă de 62 de ani şi-a sporit averea vânzând conducte şi construinf gazoducte pentru Gazprom. În plus, Arkadi Rotenberg controlează bănci puse şi ele pe lista sancţiunilor: SMP Bank şi IncestCapitalBank.

El şi fratele său sunt parteneri de afaceri, iar Bloomberg estimează că averile fiecăruia s-ar ridica la 3 miliarde de dolari. SUA a instituit sancţiuni împotriva ambilor fraţi Rotenberg, în timp ce UE l-a vizat doar pe unul dintre ei.

Iuri Kovalciuk este al doilea nume important de pe lista neagră a UE. Este mogulul media care deţine National Media Group, o corporaţie care are canale de televiziune, ziare şi publicaţii online cu un mesaj prietenos faţă de Kremlin.

În plus, omul de afaceri este cel mai mare acţionar al Bank Rossiya, “considerată banca personală a înalţilor oficiali ai Federaţiei Ruse”, se arată în Jurnalul Oficial al UE. De la anexarea ilegală a Crimeei, Bank Rossiya a deschis filiale pe întreg teritoriul Crimeei şi Sevastopolului.


UE arată că “este o veche cunoştinţă a preşedintelui Putin. Este cofondatorul asa-numitei ozero Dacha, o societate cooperativă care reuneşte un grup influent de persoane din jurul preşedintelui Putin”.

Şi al doilea acţionar al Bank Rossiya este pe listă, Nikolai Şamalov, se află pe listă, identificat tot ca apropiat al liderului de la Kremlin şi influent în cercul său apropiat.

De neignorat este şi sancţionarea lui Alexei Gromov, prim şef adjunct al Administraţiei prezidenţiale, , fost purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, care “este responsabil de transmiterea de instrucţiuni către entităţi ale mass media ruse, în vederea prezentării unei poziţii favorabile separatiştilor din Ucraina şi anexării Crimeei”.

Descărcaţi aici lista completă, în limba română, a persoanelor şi entităţilor supuse sancţiunilor UE începând de miercuri.

Apropiaţilor preşedintelui Putin li se adaugă pe listă lideri separatişti, dar şi entităţi. Cele mai notabile sunt Banca Comercială a Rusiei, producătorul de armament Almaz-Antey şi compania aeriană .

Descărcaţi aici lista detaliată a sancţiunilor care vizează sectoare economice ale Rusiei, cu produsele interzise la export în Federaţia Rusă.

Rusia a reacţionat cu furie: UE este obsedată de sancţiuni. Un pas iresponsabil, care va cauza creşterea preţurilor la energie în UE

Moscova a reacţionat cu furie miercuri seara, după anunţarea sancţiunilor. „Obsedat de sancţiuni, Bruxelles-ul ridică bariere în faţa unei cooperări viitoare în sectoare cheie precum cel energetic”, se arată într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe. „Este un pas fără niciun sens şi iresponsabil, care va cauza inevitabil creşterea preşurilor pe piaţa energiei din Europa”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul rus mai arată că faza III a sancţiunilor UE va afecta Europa în aceeaşi măsură ca Rusia şi îi acuză pe europeni că se lasă influenţaţi de Washington. Embargoul asupra livrărilor de armament, care va intra în vigoare de vineri, a lăsat rusia „perplexă”, întrucât, argumentează Moscova, ea nu este parte a conflictului militar din Ucraina.

„Este păcat că, după ce a căutat atât de mult timp să aibă o voce unică în politica externă, UE vorbeşte acum cu vocea Washingtonului”, arată oficialii ruşi. Cu atât mai mult cu cât politica externă a UE nu se bazează pe fapte, ci pe poziţia SUA care „vizionează filmuleţe discutabile pe youtube”.

Lista completă a băncilor ruse care nu vor mai avea acces pe piaţa financiară europeană va fipublicată joi seara în Jurnalul Oficial al UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: