sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2016

79354_1Casa Regală a României ar putea avea personalitate juridică și beneficia de un serviciu administrativ în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale publice, finanțat de la bugetul de stat.

Potrivit unui proiect de lege care poartă semnăturile șefului SGG și a vicepremierului Vasile Dîncu, care oferă ”fundamentele legislative ale existenței și funcționării Casei Regale a României ca persoană juridică autonomă”, atribuie ca sediu Palatul Elisabeta în folosință gratuită, dar cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului.

Casa Regală va da raport Parlamentului

Potrivit proiectului, va fi recunoscută poziția de Șef al Casei Regale a României ca poziție de demnitate publică, între atribuțiile căruia se află și adoptarea Statutului Casei Regale a României.


„Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale și stabilește o metodă constituțional validă de recunoaștere a Șefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activități vor fi sub controlul Parlamentului, Șeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens”, se arată în expunerea de motive a proiectului normativ.

De asemenea, se apreciază că măsurile adoptate „sunt necesare pentru continuarea activității unei instituții simbol al cărei conducător a fost șef al statului timp de 81 de ani din istoria constituțională a României iar din 1947 până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate și reprezentativitate a națiunii și a valorilor sale”.

Guvernul consideră că impactul social al promovării unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul că, beneficiind de personalitate juridică și de mijloace de colaborare mai strânsă cu statul, Casa Regală va putea să-și continue și să-și extindă activitățile publice în folosul României.

(Descărcați AICI proiectul de lege)

În expunerea de motive se mai arată că legea e conformă cu Constituția României „deoarece în conținutul său normativ nu se instituie privilegii și nu tinde la revizuirea Constituției sub aspectul formei de guvernământ”.


Șeful Casei Regale a României este recunoscut la momentul intrării în vigoare a legii prin Declarație a celor două Camere reunite ale Parlamentului, se mai arată în documentul citat.

Demersuri politice anterioare

În urmă cu câteva zile, președintele PSD s-a întâlnit cu actualul custode al Coroanei, principesa Margareta. După mesajele de susținere la adresa Casei Regale lansate de Liviu Dragnea, și oficiali ai PNL au anunțat că s-au întâlnit anterior cu Casa Regală, dar că au menținut discreție asupra demersului.

Premierul Cioloș a confirmat la rândul său: „A existat această solicitare și din partea Casei Regale de a stabili un cadru juridic legal care să delimiteze foarte clar și precis rolul și contribuția pe care Casa Regală pot să le aibă în societatea românească. Vom veni cu câteva idei, câteva propuneri și, sigur, propunerea va fi supusă dezbaterii parlamentare”.

Probleme de dată recentă

Două evenimente majore au afectat Casa Regală în trecutul apropiat.

În primul rând, pe data de 10 august 2015, Biroul de Presă al Regelui Mihai a anunțat că Regele a decis să retragă titlul de “Principe al României” nepotului său Nicolae şi să îl excludă din succesiunea la Coroana României.

La începutul lunii martie 2016, Casa Regală a anunțat decizia Regelui Mihai I al României a transmite dreptul de reprezentare Principesei Margareta din cauza unor grave probleme de sănătate.

Ambele evenimente s-au produs în circumstanțe neexplicate de Casa Regală și au fost însoțite de numeroase controverse publice.

Casa Regală a lansat recent semnale publice că ar dori negocierea unui statut mai puternic în societatea românească.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: