sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 octombrie, 2015

metrou-2Metroul va fi transferat la Consiliul General al Municipiului București, umând ca bunurile din domeniul public şi privat al statului aflate acum în administrarea Ministerului Transporturilor să fie transmise Municipiului București, potrivit unui proiect de lege pus în dezbtare publică de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Transferul, o intenție mai veche a Guvernului Ponta, se va face în cel mult un an de zile de la intrarea în vigoare a Legii serviciului de transport public de călători, aflat acum în stadiul de proiect pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

harta metrou


Măsura figura în Legea descentralizării, elaborată de cei de la Ministerul Administrației, atunci când acesta era condus de către liviu dragnea. Ea a intrat în conservare, după ce Curtea Constituțională a identificat în decizia de anul trecut numeroase nereguli și a declarat-o, în totalitate, neconstituțională.

(Citiți și: CCR – unanimitate: Legea descentralizării este integral neconstituțională. Principiile încălcate)

Proiectul propune rezolvarea integrală și unitară a întregului transport public de călători, servicii grupate astfel:

  • serviciul local de transport public prestat la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor sub controlul și coordonarea consiliilor locale
  • serviciul metropolitan de transport prestat la nivelul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară sub controlul și coordonarea adunărilor generale
  • serviciul județean de transport public prestat la nivelul județelor sub controlul și coordonarea consiliilor județene.

Conform proiectul, sistemele publice de transport, sau părţile componente ale acestora, pot fi date în administrare (în cazul gestiunii directe), sau pot fi concesionate (în cazul gestiunii delegate):

  • gestiunea directă – realizată prin servicii publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, subordonate direct autorităţilor administraţiei publice locale
  • gestiunea delegată – realizată prin societăţi comerciale cu capital social integral al unităţilor administrativ-teritorialesau prin societăţi comerciale cu capital privat ori mixt. Gestiunea delegată înseamnă concesionarea către operatori a infrastructurii publice aferente serviciului delegat, ei fiind obligați să administreze și opereze infrastructura respectivă.

Pentru Municipiul București, Județul Ilfov și unităţile administrativ-teritoriale urbane și rurale situate în județul Ilfov se propune înființarea prin lege a unei asociații intercomunitare de transport public care se va ocupa de serviciul metropolitan de transport public din București și județul Ilfov.


Aceasta va fi denumită Asociația Metropolitană de Transport București–Ilfov și ea se va constitui prin reorganizarea actualei Autorități Metropolitane de Transport București înființate în 2011, în timpul minsiteriatului Ancăi Boagiu.

Deși proiectul menționează că toate deciziile privind tarifele și politicile de dezvoltare aparțin administrației locale, proiectul de lege stabilește și valoarea amenzilor (între 100 și 500 de lei) pentru persoanele prinse fără bilet în mijloacele de transport în comun, care refuză să le arate biletul controlorilor, deteriorează mijloacele de transport în comun sau „au un comportament inadecvat”.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE LEGE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: