marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2013

Şoferii amendaţi se pot alege cu permisul suspendat, dacă nu-şi plătesc amenda în termen de 30 de zile și nu fac dovada plăţii, iar amenzile pentru cei care nu poartă centura de siguranță sau casca de protecție vor crește până la 720-1.800 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat, miercuri, în dezbatere publică de Ministerului Afacerilor Interne.

”Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal”, prevede proiectul de modificare a Codului rutier.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule încetează în următoarele situaţii:

  • la data prezentării dovezii achitării amenzii la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta;
  • la data achitării amenzii contravenţionale
  • în termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitării amenzii printr-o altă modalitate decât cele prevăzute la lit. a) şi b) la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.

Proiectul majorează și amenzile pentru cei care nu poartă centura de siguranță în mașină, respectiv casca de protecție pe motocicletă, de la 2-3 puncte amendă la 9-20 puncte amendă. Un punct amendă este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că sancțiunile vor fi de 720-1.800 de lei.

(Descarcă de AICI Proiectul de OUG si Nota de fundamentare)

O altă prevedere introduce măsura suspendării înmatriculării vehiculului, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a numerelor, până la transcrierea dreptului de proprietate în evidenţe pe numele noului proprietar.

Conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată se pedepsește contravenţional cu 21-124 puncte-amendă şi măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an.

De asemenea, proba de traseu la examenul auto va fi, în mod obligatoriu, monitorizată video cu camere montate în mașini. De la această supraveghere sunt exceptate examenele pentru motocicliști.


”Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice”, prevede proiectul de OUG.

Înregistrarea probei se stochează de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere, pe o perioadă de 6 luni de la data desfăşurării acestuia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: