miercuri

27 martie, 2024

25 octombrie, 2016

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a lansat marți ediţia 2016 a documentului ”Priorităţi pentru România” pentru a  susţine orientarea dezbaterilor publice, în special a celor din anii electorali, către teme strategice pentru economia românească şi societate în ansamblu.

Documentul prezintă viziunea AmCham cu privire la priorităţile mandatului parlamentar şi executiv  în perioada 2016-2020, autorii documentului considerând că România trebuie sa facă paşi importanți și rapizi într-o serie de cinci piloni esențiali pentru dezvoltarea viitoare:

I. Capitalul uman, prin măsuri de reversare a declinului demografic, de retenţie a forţei de muncă specializate, de asigurare a continuităţii în reforma şi investiţia în educaţie, precum şi printr-o alocare mai mare pentru sănătate, concomitent cu eforturi de creştere a eficienţei şi accesului la serviciile medicale de calitate.


II. Infrastructură modernă necesară în agricultură, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, şi nu în ultimul rând în domeniul transportului prin implementarea şi finanţarea fără întărziere a Master-Planului în transport.

III. Atragerea fluxurilor de capital, prin direcţionarea strategică a investiţiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri și creșterea investiţiilor locale ȋn capital productiv, prin dezvoltarea unei pieţe de capital locale puternice şi lichide, completate de măsuri de atragere a investiţiilor străine.

IV. Dezvoltarea durabilă și protecția mediului, prin administrarea în condiţii de maximă eficienţă a cadrului natural al României, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier şi gestionarea deşeurilor.

V. Statul de drept și aplicarea legii, prin consolidarea integrităţii ȋn domeniul public și privat,  prin susţinerea luptei anti-corupție şi implementarea unor standarde de etică, combaterea  birocrației şi asigurarea unei justiţii eficace.


Documentul Priorităţi pentru România reiterează nevoia de fundamentare a ofertelor politice ţinând cont de schimbările din ce în ce mai dificil de anticipat la nivel global, de oportunităţile României de a se remarca în calitate de lider regional în cadrul structurilor internaţionale din care face parte, de nevoia de a transfera performanţa economică a ultimilor ani la nivelul bunăstării populaţiei şi de a însoţi creşterea economică cu măsuri de creştere a competitivităţii.

(Descărcați AICI documentul AmCham, caree conține și propuneri concrete de acțiune)

AmCham evidenţiază ca principale repere ale mandatului 2016 – 2020 ca fiind:

  • În plan extern, asumarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE între ianuarie – iunie 2019
  • În plan intern, definirea proiectului de poziţionare strategică a ţării, un proiect care să confere coerenţă politicilor publice, alocării investiţiilor şi utilizării eficiente a resurselor

”Spre deosebire de dezbaterile electorale anterioare, constatăm o pondere mai mare a temelor economice în agenda electorală de anul acesta şi ne dorim ca atenţia acordată de interlocutori acestui domeniu din poziţia de candidați să fie menţinută după alegeri. Recomandările AmCham oferă o imagine clară a priorităţilor mediului de afaceri cu privire la unele domenii strategice ce necesită intervenţii imediate şi pe termen mediu.

Sperăm să regăsim cât mai multe dintre recomandările raportului Priorităţi pentru România în platformele economice propuse de partide în scopul atingerii obiectivului comun de creştere a competitivităţii economice a României”, consideră Ionuţ Simion, Preşedintele AmCham Romania.

AmCham reiterează cu acest prilej nevoia de aliniere transpartinică a tuturor părţilor interesate din societate pentru formularea și realizarea unui proiect de țară cu orizont multi-generațional, un proces transformaţional pentru Romania prin angrenarea întregii societăţi într-un exerciţiu de integrare şi încredere în potenţialul României şi care să definească rolul și locul pe care România îl va avea la nivel european şi global.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: