vineri

29 martie, 2024

8 septembrie, 2014

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Reacţia preşedintelui a fost: „Îl rog pe Călin Popescu Tăriceanu să citească Constituţia, preşedintele poate fi suspendat pe maximum 30 de zile, nu poţi să iei programul dat de Voiculescu, vot în Parlament pe 23 septembrie şi referendum pe 2 noiembrie, şi să-l anunţi aşa…”.

Calendarul suspendării în viziunea preşedintelui Senatului

De la ora 12.00, luni, Călin PopescuTăriceanu a avut o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat, principalul subiect fiind negocierea ponderii în Biroul permanent şi în comisii, prilej cu care a prezentat şi cererea de suspendare.


Preşedintele Senatului a anunţat că cererea de suspendare trebuie să aibă minimum o treime din semnăturile deputaţilor şi senatorilor, urmând a fi înaintată Curţii Constituţionale, pentru obţinerea avizului consultativ.

”După acest aviz, cererea va fi supusă votului Parlamentului şi va intra în vigoare. Calendarul pe care doresc să îl fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului în plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că nu va solicita, după eventuala demitere a lui Traian Băsescu, funcţia de preşedinte interimar, care ar urma să fie exercitată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Tăriceanu a mai anunţat că luni va iniţia discuţii şi cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor.


UDMR, PNL, PDL şi PMP au anunţat că nu susţin demersul lui Călin Popescu Tăriceanu.

PSD va analiza formal oportunitatea susţinerii demersului preşedintelui Senatului până la congresul de vineri al partidului.

Motivele invocate pentru suspendare

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat luni că a finalizat şi documentul prin care cere suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Traian Băsescu, şi anume:

  • Președintele s-a implicat concret în acţiuni politice de notorietate publică care l-au transformat în liderul de facto al Fundației Mișcarea Populară, fundație cu activitate eminamente politică, și al Partidului Mișcarea Populară.
  • Intervenția directă și instituțională a domnului Traian Băsescu la Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema comisarului român din cadrul Comisiei Europene.
  • Președintele României, Traian Băsescu, a promovat raporturi instituționale în forme necivilizate cu participanții la viața publică.

Preşedintele Traian Băsescu declara, vineri, răspunzând unei întrebări legate de un eventual demers pentru o nouă suspendare a sa din funcţie, că intră în campanie “şi nu o să le fie bine”, el adăugând că în campanie are “capacitate uriaşă de revitalizare”.

(Descărcaţi AICI cererea de suspendare a preşedintelui formulată de Călin Popescu Tăriceanu)

Prevederi constituţionale

Constituţia prevede, la articolul 95: în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Constituţia mai prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. De asemenea, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Un referendum de demitere a preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unul din alegători pentru validare.

Cvorumul redus, de 30%, consfinţit în decembrie 2014 de modificările la Legea referendumului se aplică după decembrie 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: