duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 octombrie, 2014

Premierul Victor Ponta a trimis, vineri, o scrisoare adresată reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi tuturor statelor membre ale UE, în care atrage atenţia asupra a ceea ce numeşte atacul preşedintelui Traian Băsescu asupra justiţiei.

„Vă adresez această scrisoare din dorinţa de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei, dar şi cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaraţiile oficiale făcute ieri de şeful statului”, a argumentat premierul în scrisoare.

Acesta spune că preşedintele Băsescu „a formulat ameninţări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraţilor meniţi, prin lege să vegheze buna funcţionare a justiţiei”.


În plus, mai consideră prim ministrul României, acesta este „un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia”.

Victor Ponta atrage atenţia în mod deosebit asupra unor declaraţii ale lui Traian Băsescu, în care acesta spunea că sunt magistraţi care vor să facă politică şi l-a acuzat pe unul dintre magistraţi de minciună, pentru faptul că preşedintele ar fi afectat justitţia dând date din dosarul Microsoft.

Premierul Ponta le solicită diplomaţilor occidentali să analizeze declaraţiile preşedintelui şi să transmită „un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a justiţiei în general”, întrucât astfel de atacuri periclitează independenţa şi eficienţa instituţiei.

Preşedintele a afirmat că un magistrat a făcut un abuz împotriva sa

Traian Băsescu a spus joi, într-o conferinţă de presă, că faptul că magistratul care a propus sesizarea inspecţiei judiciare a făcut un abuz împotriva preşedintelui.


„Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte”, a afirmat preşedintele.

„Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitutdini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia.Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică”, a mai spus Traian Băsescu, afirmaţii citate, de altfel, şi în scrisoarea adresată diplomaţilor occidentali de către Victor Ponta.

„Este un abuz la care, dacă se mai repetă pentru că nu e primul făcut de acelaşi magistrat, voi reacţiona de fiecare dată. Pentru că nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci şi oameni angajaţi politic îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiţiei”, a mai afirmat şeful statului.

(Descărcaţi aici scrisoarea integrală a premierului Victor Ponta)

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: