Posibilitatea ca persoanele fizice să vândă și să cumpere energie electrică direct pe piață este una dintre numeroasele modificări la legea energiei, care vor fi aduse printr-o lege al cărei proiect a fost publicat de Ministerul Energiei. Legea trebuie să transpună în legislația națională Directiva (UE) 2019/944 privind noile norme comune pentru piața internă de energie electrică.
Astfel, un „participant la piață” este definit ca „persoana fizică sau juridică care cumpără, vinde sau produce energie electrică, care este implicată în agregare sau care este un consumator dispecerizabil sau de servicii de stocare a energiei, inclusiv prin plasarea de ordine de tranzacționare pe una sau mai multe piețe de energie electrică, inclusiv pe piețele de echilibrare a energiei”.
Această reglementare le completează pe cele care permit celor ce au capacități de producție regenrabilă mici să trimită în rețea energie excedentară.
Alte modificări importante prevăzute de proiectul de lege:
- Furnizorii trebuie să facă oferte mai clare: „La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să raspunda, în scris în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condițiile de furnizare a energiei electrice, care va conține, într-o manieră vizibilă și într-un limbaj simplu și concis, un rezumat al condițiilor contractuale cheie, inclusiv, dar fără a se limita la informații cu privire la prețul de furnizare, termenii de plată și data-limită de încheiere a contractului de furnizare”.
(Citiți și: „Virgil Popescu: „Dacă ANRE nu poate”, noua lege a energiei va corecta și condițiile liberalizării”)
- Creșterea prețului pentru clientul trebuie notificată cu cel puțin 30 de zile înainte: Clienților trebuie „să li se notifice în mod corespunzător orice intenție de modificare a condițiilor/ clauzelor contractuale și să fie informați, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a înceta contractul în cazul în care nu acceptă noile condiții contractuale sau modificari ale prețului de furnizare notificate de către furnizor. Furnizorul și, după caz, alți operatori economici care au dreptul să încheie contracte bilaterale cu clienții finali notifică clienților orice modificare a tarifelor, în mod direct și în timp util, cu cel puțin două săptămâni în avans, respectiv cu cel puțin treizeci de zile înainte de intrarea în vigoare a ajustării în ceea ce îi privește pe clienții casnici. În cazul în care contractul prevede o modificare viitoare a produsului sau a prețului ori o reducere, acest lucru se indică pe factură, împreună cu data de la care are loc modificarea”.
- Înainte de deconectarea clientului: “Clienții casnici au dreptul să primească informații adecvate cu privire la alternativele de întrerupere a livrarilor de energie electrica, cu suficient timp înainte de data prevăzută a întreruperii. Aceste măsuri alternative pot să privească surse de sprijin pentru evitarea întreruperii, sisteme de plată anticipată, audituri energetice, servicii de consultanță în domeniul energiei, planuri alternative de plată, consiliere pentru gestionarea datoriilor sau moratorii privind întreruperea și nu constituie un cost suplimentar pentru clienții care se confruntă cu riscul întreruperii.”
- Statul poate interveni asupra prețurilor din piață doar după notificarea Comisiei, și doar timp de o lună de zile.
- Prin furnizarea de energie electrică se înțelege „inclusiv revânzarea, precum și alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aflate în proprietatea furnizorului”.
- Se introduc în lege comisioanele de schimbare, comisioane de încetare a contractelor, ca și „prețurile dinamice (…) care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pietei”.
- Se introduc instrumentele derivate în domeniul energiei electrice precum: “contractele de opțiuni, contractele futures, contractele swap, contractele forward și orice alte contracte derivate referitoare la mărfuri care trebuie decontate în numerar sau pot fi decontate în numerar”.
(Descărcați de AICI, pentru mai multe detalii, Proiectul de lege de modificare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, pentru transpunerea Directivei UE 944)