vineri

26 aprilie, 2024

16 iunie, 2014

Sistemul public de pensii va pierde anul acesta 1,12 miliarde de lei, prin reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS plătite de angajator, iar în anul 2017 – 7,184 miliarde de lei, potrivit proiectului de lege afişat pe site-ul Ministerul Finanţelor.

Proiectul pentru modificarea Codului fiscal va fi trimis săptămâna aceasta Parlamentului, potrivit declaraţiilor făcute săptămâna trecută de către premier, iar legea ar urma să se aplice de la 1 octombrie.

Proiectul legii prevede reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor la sistemul public de pensii:

  • 15,8% pentru condiţii normale de muncă
  • 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă
  • 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Cât pierde fondul de pensii


Potrivit datelor din nota de fundamentare a modificărilor, bugetul pensiilor va pierde anul acesta, în cele trei luni de la 01 octombrie la 31 decembrie, o sumă de 1,12 miliarde de lei.

Pe de altă parte, scad cheltuielile de personal, potrivit notei de fundamentare, astfel încât impactul financiar asupra bugetului consolidat este de 850 de milioane de lei, în acest an, şi sub 5 miliarde de lei, anul viitor.

Banii necesari pentru cele trei luni de diminuare vor fi luaţi, mai spune nota de fundamentare, „din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele proiectate în Legea bugetului de stat. Astfel, impozitul pe construcţii proiectat pentru anul 2014 în valoare de 488 milioane de lei, a fost declarat în valoare de 1,449 miliarde de lei şi încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane de lei„.

Anul viitor, pierderile la bugetul asigurărilor sociale vor fi de 6,480 miliarde de lei, în 2016 – de 6,826 miliarde de lei, în 2017 – 7,184 miliarde, iar 2018 – 7,184 miliarde de lei.


În anul 2015, impactul negativ va fi compensat, potrivit notei de fundamentare, prin:

  • creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât şi la plată
  • proiectul pentru combaterea muncii la negru şi a celei gri
  • printr-o recuperare mai mare a debitelor, ca urmare a modificării Legii insolvenţei
  • activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală
  • intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari conform Codului de procedură fiscală şi relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate;
  • întărirea controlului vamal
  • reducerea contribuţiilor va duce la creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi scoaterea altora din zona neagră sau gri, ceea ce înseamnă noi CAS

Diminuarea este necesară deoarece costul ridicat al muncii duce la o cerere mică de forţă de muncă, iar România are deja o rată mică de ocupare.

„Implementarea acestei măsuri este deosebit de necesară mediului de afaceri din România, iar amânarea implementării acesteia nu ar face altceva decât să frâneze bunul mers al economiei şi chiar să ţină la distanţă potenţialii mari investori, care, sunt întotdeauna atraşi de un mediu fiscal avantajos şi predictibil”, mai spune nota de fundamentare.

(DESCĂRCAŢI AICI PROIECTUL LEGII DE REDUCERE A CAS)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: