luni

18 martie, 2024

8 septembrie, 2019

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care reiese că, în următorii doi ani, statul intenționează să se împrumute preponderent în monedă națională.

Decizia ar urma ”să faciliteze în continuare dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și totodată să sprijine diminuarea expunerii la riscul valutar ținând cont în același timp de capacitatea de absorbție a pieței interne”, potrivit MFP.

Pentru perioada 2019-2021, obiectivele Ministerului Finanţelor Publice în administrarea datoriei publice guvernamentale sunt:

  • Asigurarea necesarului de finanţare al administrației publice centrale pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu şi lung;
  • Limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale
  • Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat.

(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)


”Riscul de refinanţare şi cel al ratei dobânzii aferente datoriei denominate în moneda naţională, deși s-au menținut la un nivel relativ constant situându-se pe tot parcursul anului 2018 în intervalul țintelor indicative stabilit prin Strategie, sunt în continuare riscuri asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale care nu trebuie neglijate”, se afirmă în strategia asumată de MFP.

(Descărcați AICI strategia MFP)

Principiile care vor sta la baza deciziilor de finanţare în perioada 2019-2021 sunt:

  • Finanțarea netă preponderent în monedă națională, care să faciliteze în continuare dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și totodată să sprijine diminuarea expunerii la riscul valutar ținând cont în același timp de capacitatea de absorbție a pieței interne, și, în general de cererea pentru instrumentele de datorie în lei,precum și de necesitățile diversificării bazei de investitori în titlurile de stat.
  • În funcție de condițiile din piață, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere asigurarea prefinanțării parțiale a necesităților de finanțare estimate pentru anul următor.
  • Realizarea unui profil cât mai uniform al rambursării datoriei, evitând pe câtposibil concentrarea rambursărilor de rate de capital/refinanţărilor de titluri de stat pe termen scurt.
  • Atenuarea riscului de refinanţare și a riscului de lichiditate prin menţinerea unei rezerve în valută la un nivel confortabil şi, eventual, prin alte instrumente în funcție de condițiile și termenii acestora.
  • Menţinerea prezenţei pe pieţele internaţionale de capital prin emisiuni de euroobligațiuni predominant în Euro şi accesarea oportunistă a pieţelor internaţionale de capital în USD sau în alte valute, avându-se în vederea extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală,precum și raportul cost/risc asociat acesteiași diversificarea bazei investiționale.
  • În procesul de finanţare externă se va avea în vedere contractarea de datorie preponderent în Euro.
  • Emisiunile pe piața internă în Euro vor fi avute în vedere doar în contextul cererii specifice exprimate de investitorii locali în lipsa unor instrumente alternative de plasament, în condițiile unui raport maturitate/cost avantajos.
  • Menţinerea sub control a expunerii la riscul de rată de dobândă prin limitarea ponderii datoriei care îşi modifică rata dobânzii într-un an şi a perioadei medii până la următoarea modificare a ratei de dobândă pentru întregul portofoliu de datorie.
  • Utilizarea instrumentelor de finanțare oferite de către instituţiile financiare internaţionale, avându-se în vedere termenii și condițiile avantajoase oferite de acestea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: