marți

19 martie, 2024

23 august, 2019

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, vineri, proiectul unei ordonanțe de urgență care reglementează cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România.

Înființarea unei bănci ”de Dezvoltare și de Investiții” este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020 aprobat de Parlament și susținută de un raport CNSP elaborat în mai.

România deține o bancă – Eximbank– care operează deja ca bancă de dezvoltare, guvernul deschizând această posibilitate băncii în septembrie 2018, când a modificat, prin OUG, competențele necesare părticipării Eximbank la proiectele Fondului de Investiții Trei Mări (I3M), ca și la finanțarea acestora.


Potrivit proiectului, modul de guvernanță al noii instituții financiare se va stabili prin actul constitutiv al acesteia.

În vederea obținerii aprobării de la Banca Națională a României, actul constitutiv în formă inițială se supune aprobării prealabile a Guvernului.

Procedura de numire a membrilor organelor statutare ale băncii se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

Alte prevederi ale proiectului de OUG:

  • Băncile de dezvoltare implementează și/sau administrează instrumente financiare finanțate din fondurile Uniunii Europene.
  • Băncile de dezvoltare pot acorda și alte finanțări în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv investiții co-finanțate de Grupul Băncii Europene de Investiții sau de alte instituții financiare internaționale.
  • Banca Naţională a României nu este ţinută responsabilă în ceea ce priveşte respectarea de către băncile de dezvoltare a legislaţiei în materie de ajutor de stat.
  • Băncile de dezvoltare acordă finanțare în condiții de piață și nu trebuie să concureze cu instituțiile de credit, ci să acționeze  complementar cu acestea în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
  • În desfășurarea activităților lor, băncile de dezvoltare acționează în mod direct şi/sau prin intermediul instituţiilor de credit, al investitorilor privați sau al altor intermediari financiari din sectorul privat.

Băncile de dezvoltare, spune proiectul,  oferă produse financiar-bancare unor categorii țintă de beneficiari eligibili, printre care:

  1. întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderi, companii start-up și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare;
  2. unități administrativ-teritoriale, companii de utilitati publice aflate în subordinea unităţilor administrativ – teritoriale;
  3. companii de stat;
  4. organizații non-guvernamentale;
  5. universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, alte entități similare, întreprinderi sociale.

În desfășurarea activității, băncile de dezvoltare se vor concentra pe domenii și activități țintă, cum ar fi:

  1. activitatea economică desfășurată de întreprinderile mici și mijlocii;
  2. domenii și activități finanțate din fonduri europene;
  3. cercetare, dezvoltare și inovare;
  4. agricultură;
  5. proiecte mari de infrastructură care contribuie la dezvoltarea regională și națională;
  6. investiții strategice
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: